Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Russell se musí pokusit porazit Verstappena

Russell se musí pokusit porazit Verstappena

Hamilton a Wolff jsou skeptičtější.

Tým Mercedesu dnes v Melbourne obsadil druhé a třetí místo, přičemž George Russell byl pouze o dvě desetiny sekundy pomalejší než Max Verstappen. Mladý závodník udělá vše pro maximalizaci šance na vítězství, ačkoli porazit Red Bull v přímém souboji nebude snadné.

Musíme se pokusit, ne? Musíme udělat všechno proto, abychom zvítězili,“ řekl Russell po kvalifikaci. „Max bude extrémně rychlý, to je jisté. A na tomto okruhu se předjíždí dost těžko, takže důležitý bude start, první kolo. Ale Red Bull má neuvěřitelnou maximálku, takže to bude těžký boj. Uvidíme. Musíme myslet na vlastní závod, ale pokud odněkud vyskočí příležitost, půjdeme za ní.

Lewis Hamilton je skeptičtější, přestože díky vypadnutí Sergia Péreze hned v úvodu kvalifikace může mít Mercedes vpředu převahu dva na jednoho a k poražení Verstappena použít strategii.

Těžko říct. Ani jsem neměl pořádný nácvik dlouhého stintu,“ řekl sedminásobný šampion po trénincích ovlivněných dešťovými přeháňkami. „Takže nevím, jak na tom opravdu jsme, ale očekávám, že bude o čtvrtinu nebo i polovinu sekundy na kolo rychlejší. Možná s pomocí DRS bychom se mohli udržet za ním... Nebo možná vymyslíme nějakou strategii, se kterou využijeme, že je před námi jen jeden Red Bull.

Russell nechce druhé místo. Foto: Mercedes

Vůz, který byl v prvních dvou závodech i o vteřinu pomalejší než Red Bull a má co nejdříve projít drastickými změnami, je najednou jen o 0,2 sekundy pomalejší. Samozřejmě se objevily otázky, zda je od Mercedesu opravdu moudré zahodit vlastní koncept do koše a pustit se do kopírování Red Bullu. Fernando Alonso z konkurenčního Aston Martinu se nechal slyšet, že Mercedes nafoukl své problémy a brzy bude pravidelně bojovat o vítězství. Šéf Mercedesu však svůj tým varuje, aby se nenechal zvykat jedním slibně vypadajícím kvalifikačním výsledkem.

Nesmíme oscilovat mezi nadšením a depresí, musíme zůstat racionální. V tomto voze evidentně je potenciál, který ještě půjde odemknout, ale musíme dělat rozhodnutí dávající smysl z dlouhodobého hlediska. Velké bočnice nebo žádné, z aerodynamického hlediska potřebujeme hlavně větší přítlak,“ řekl Toto Wolff.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes