Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Horner stáhl žádost o dorovnání výkonu

Horner stáhl žádost o dorovnání výkonu

Byl frustrovaný, Renault musí investovat.

Vlna odporu přiměla Christiana Hornera odvolat svou žádost o dorovnání výkonu motorů. Horner i celý tým Red Bull Racing odjížděl z Melbourne velmi zklamaný nejnovější verzí pohonné jednotky od Renaultu. Francouzská automobilka udělala po zimních testech ještě pár úprav na poslední chvíli, ale místo zlepšení nimi udělala krok zpět. Šéf Red Bullu odhadl, že oproti vozům Mercedesu jsou ty jeho znevýhodněny ztrátou až stovky koňských sil. Rychle tak dospěl k přesvědčení, že dominance tohoto týmu začíná Formuli 1 vážně poškozovat a Mezinárodní automobilové federaci vzkázal, aby s tím něco udělala.

Řeči o umělém dorovnání rychlosti však nenašly podporu u FIA, médií ani fanoušků a proti nesportovnímu postupu se vyjádřil i Eric Boullier z konkurenčního McLarenu poháněného Hondou. Horner tedy změnil názor a v Malajsii svou žádost stáhl.

"Když se někdo dostane do naší situace, že má pouze velmi limitovaný vliv na motor, jelikož jsme v podstatě zákazník, je velmi frustrující být méně konkurenceschopný a nemoct s tím nic udělat," řekl Horner, který ještě v lednu hovořil o Red Bull Racingu jako o novém továrním týmu Renaultu.

Je pravděpodobné, že dojde k dorovnání výkonu? Samozřejmě, že ne. Bylo by to v zásadě správné rozhodnutí? Nejspíš také ne. Byl jsem frustrovaný. Ale přesto trvám na tom, že takto velký rozdíl mezi pohonnými jednotkami je pro F1 škodlivý.

Momentálně je největším problémem to, že tato technologie je ještě poměrně nezralá a pokud chce Renault dohnat ztrátu na Mercedes, nepůjde to bez obrovské investice."