Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull měl nejlepší šasi

Red Bull měl nejlepší šasi

Kdyby byly motory stejné, měl by tituly

Christian Horner je přesvědčen, že kdyby byly všechny motory v F1 stejné, jeho tým by měl nejrychlejší vůz a nejspíš by tedy oslavoval mistrovský titul i Pohár konstruktérů. Důkazem má být rychlost RB14 na okruzích, kde byl výkon motoru méně důležitým faktorem.

"RB14 byl velmi dobrý vůz a já si myslím, že je evidentní, že byl i nejlepším šasi uplynulého roku," řekl šéf týmu Red Bull. "Kdybyste třem nejlepším autům dali stejný výkon, bylo by vidět, že RB14 byl úžasně dobrý závodní vůz.

Připomeňte si kterýkoliv závod na okruhu, kde motory nerozhodovaly, kde nebyly klíčovým faktorem. V Monaku jsme vyhráli i s porouchaným MGU-K, v Singapuru jsme byli druzí, v Mexiku jsme vyhráli s pomocí vysoké nadmořské výšky. V těchto závodech jsme byli mimořádně silní.

Zpravidla jsme jezdili s nastavením na nižší přítlak, abychom dosáhli podobnou maximální rychlost, z čehož pak vyplývaly další kompromisy v ovladatelnosti vozu. Ale když jsme dostali příležitost nastavit vše ideálně, mohli jsme obsadit první startovní řadu. Mohli jsme ji mít v Monaku a měli jsme ji v Mexiku."

Red Bull přitom trápil nejen nižší počet koňských sil motoru Renault, ale i větší počet poruch.

"Byla to hořkosladká sezona. Vítězství byla slaďoučká, v Číně, v Monaku, vítězství na domácí půdě v Rakousku a samozřejmě v Mexiku. Jednoznačné vrcholy sezony. Nejhorší byla odstoupení, množství poruch. To byla ta hořká část. Obecně jsme v neděli měli velmi silný vůz i jezdce," konstatoval Horner.