Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault připraví pro USA novou pohonnou jednotku

Renault připraví pro USA novou pohonnou jednotku

Zda ji Red Bull použije, to už je na něm.

Red Bull a Toro Rosso budou mít od Velké ceny USA k dispozici novou pohonnou jednotku Renaultu, ať už ji budou chtít využít nebo ne.

Už jsme začínali pochybovat, zda nějaká nová verze pohonné jednotky Renault vůbec existuje a zda francouzská automobilka už nesložila zbraně v rámci přípravy na odchod z F1. Renault však opravdu na něčem pracuje a utratí na to všechny, nebo alespoň část svých žetonů. Nové díly by prý teoreticky mohly stihnout dorazit včas i na VC Ruska, ale nebylo by je kdy pořádně otestovat.

"Původně jsme plánovali nasadit novou specifikaci pohonné jednotky v Soči a příprava jednotlivých dílů se tohoto plánu nadále drží, ale ještě musí projít zkouškou. Každý díl musí zvládnout celý cyklus na dynamometru, abychom si byli naprosto jisti jeho spolehlivostí. To si vyžádá určitý čas a neexistuje způsob jak to obejít nebo urychlit. Proto je Austin podstatně reálnějším cílem," řekl šéf traťových operací Renaultu, Rémi Taffin.

Christian Horner už na začátku září řekl, že si není jistý, zda Red Bull Racing bude mít zájem použít novou pohonnou jednotku. Na seznamu pro a proti budou figurovat obavy o spolehlivost i fakt, že by to pro jezdce znamenalo penalizaci a ztrátu 10 míst na startu. Za normálních okolností by Red Bull asi neváhal pustit se do testování a pomoci tak Renaultu s vývojem, ale jelikož cesty Renaultu a obou týmů Red Bullu se na konci sezóny rozejdou…

"Náš vývojový plán to neovlivní. Použití motoru s novou specifikací by znamenalo ztrátu 10 míst na startu, takže týmy musí zvážit, zda jim výhoda poskytnuta novým motorem za to stojí," řekl Taffin v reakci na Hornerova slova.

Renault má od začátku sezony v zásobě 12 žetonů, ale Taffin neprozradil, kolik z nich stihne použít.

"Toto nejsou závody v utrácení žetonů. Máme jich dostatek pro všechna vylepšení, které chceme udělat před ukončením sezóny."