Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Red Bull zůstane hlavním týmem Renaultu

Horner: Red Bull zůstane hlavním týmem Renaultu

Tedy, alespoň v roce 2016.

Christian Horner prozradil, že smlouva s Renaultem Red Bullu zajišťuje nejen dodávku motorů, ale i pozici hlavního týmu.

Vztahy mezi Renaultem a Red Bullem se zhoršily hned po prvním testu před sezonou 2014, ve kterém vozy Red Bullu ani Toro Rosso nedokázaly absolvovat ani jedno rychlé kolo a pomalých bylo také velmi málo. O změnu se měl postarat podpis exkluzivní dohody, která měla Red Bull dosadit do pozice jakoby továrního týmu. Podpis této smlouvy nakonec nic nezměnil, mezi smluvními partnery vládne napětí a výsledky jsou horší než loni. Smlouva ale platí a bude platit i příští rok.

"Nemají moc na výběr, musí se pokusit zlepšit. Opravdu potřebujeme vidět, že jdou v druhé polovině sezóny správným směrem, což se pak může přenést do příštího roku," řekl šéf Red Bullu. "Naše situace s nimi je naprosto jasná a máme jistotu až do konce příštího roku, nezávisle na jejich vlastních rozhodnutích týkajících se příští sezóny.

Renault si je toho dobře vědom, takže oni i my máme stejný cíl - snížit ztrátu na pohonné jednotky Mercedesu a Ferrari. Cokoliv se rozhodnou udělat, budou potřebovat konkurenceschopný motor. A máme dohodu, v níž se jasně píše, že jsme jejich hlavním týmem. Takže jakkoli se rozhodnou, nás se to nedotkne."

Pokud si ale Renault koupí vlastní tým a udělá z něj svůj tovární, těžko si představit smlouvu, která by ho donutila ještě rok primárně pracovat na úspěchu Red Bullu. Po roce 2016 to pak bude mít Red Bull ještě složitější, Ferrari i Mercedes mají své tovární týmy, Honda exkluzivní dohodu s McLarenem a v případě, že by Red Bull do F1 narychlo přivedl další automobilku, musel by si zřejmě projít podobným martýriem, jako letos McLaren.