Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Red Bull čeká na jasné stanovisko Renaultu

Red Bull čeká na jasné stanovisko Renaultu

Může souhlasit i s pozicí obyčejného zákazníka.

Jednou z největších otázek za oponou F1 je, s jakými motory bude jezdit Red Bull Racing. Obě strany trvají na tom, že spolu zůstanou i v roce 2016, ale co potom?

"Mohu vám říct pouze to, že s Renaultem máme smlouvu, která končí rokem 2016. Taková je naše situace," řekl Christian Horner. "Teď čekáme, abychom si vyslechli rozhodnutí Renaultu ohledně dlouhodobých plánů a závazků. Pak budeme moci udělat vlastní rozhodnutí."

Loni se Red Bull oháněl výkonnostní klauzulí ve smlouvě s Renaultem, která by mu při současných výsledcích měla umožnit přejít k jinému výrobci. Horner se ale už k této klauzuli nevyjadřuje.

"Obsah jakékoli dohody mezi dvěma společnostmi je důvěrný, ale jak je u tohoto typu smluv standardem, obě strany mají určité povinnosti. Podrobnosti by však měly zůstat mezi těmito partnery."

Red Bull ve skutečnosti ani nemá ke komu jít, ani Ferrari ani Mercedes nejsou nadšené pomyšlením na dodávání svých motorů vážnému konkurentovi svého továrního týmu a Honda před vstupem podepsala exkluzivní partnerství s McLarenem. Horner připouští, že Red Bull asi bude ochoten zůstat s Renaultem i jako obyčejný zákazník.

"Potřebujeme pouze vědět o jejich plánech v F1. Cokoliv zde budou chtít udělat, budou k tomu potřebovat dobrý motor. S Renaultem jsme zažili pár velmi dobrých let, vyhráli jsme čtyři mistrovství a čtyři poháry konstruktérů, 50 velkých cen a teď čekáme, co přinese budoucnost."

Horner přiznává, že případné náhlé rozhodnutí vedení Renaultu o okamžitém odchodu z F1, by jeho tým dostalo do velmi nezáviděníhodné situace.

"Občas se tým dostane do situace jako Brawn v roce 2009. Asi ještě ani v listopadu a v prosinci nevěděli, s jakým motorem půjdou do další sezóny. Pak nevyhnutelně museli dělat kompromisy. To nás ale nyní velmi nezajímá, protože s Renaultem máme smlouvu až do konce příštího roku a předpokládáme, že příští rok budeme mít jejich motory."