Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren se obává chladného počasí

McLaren se obává chladného počasí

Možná nedokáže zahřát pneumatiky.

První závod sezony byl pro tým z Wokingu krutým vystřízlivěním z optimistických předsezónních prohlášení, ale už v malajském Sepangu svůj vůz najednou v porovnání s konkurencí zrychlil o jeden a půl sekundy. V kvalifikaci mohl bojovat alespoň s Force Indií a v závodě na tom byl (až do vypadnutí obou vozů) ještě líp. Část tohoto zrychlení však asi jde na účet kombinaci malajského horka a schopnosti MP4-30 šetřit pneumatiky a vyvarovat se jejich přehřátí. Fernando Alonso se obává, že v Číně přijde další vystřízlivění.

"Pochybuji, že Čína našemu vozu sedne stejně dobře jako Malajsie, především pokud se bude závodit za chladného a větrného počasí, jaké je v Šanghaji na začátku jara běžné," řekl dvojnásobný mistr světa. "Nicméně mezi Austrálií a Malajsií jsme ohromně pokročili a snad se nám bude stejně dobře dařit i během tohoto víkendu."

Před přehnanými očekáváními varuje fanoušky i Jenson Button. Brit si také myslí, že jejich vozu vyhovují vysoké teploty, stejně jako monopostu Ferrari, ve kterém Sebastian Vettel vyhrál VC Malajsie. V chladné Číně by se tak mohlo zdát, že McLaren přešlapuje na místě.

"Jelikož má čínský okruh dvě velmi dlouhé rovinky následující po pomalých až středně rychlých zatáčkách, bude zkouškou především pro pohonnou jednotku," vysvětlil mistr světa z roku 2009. "Kromě toho můžeme očekávat, že chladnější počasí nám ztíží zahřívání pneumatik, kvůli čemuž se naše zlepšení možná nepřetaví do lepších časů na kolo. Ale určitě jsme pokročili a je skvělé, že mohu týmu pomáhat kráčet vpřed. Bude fascinující sledovat, kolik změn dokážeme udělat během nejbližších závodů."