Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

McNish: Alonsovi dochází čas

McNish: Alonsovi dochází čas

Dokáže trpělivě čekat na vzchopení McLarenu a Hondy?

"Bude ještě Alonso někdy mistrem světa?" položil si řečnickou otázku Allan McNish, analytik BBC a bývalý jezdec Toyoty. "Mohl by. Jako jezdec na to má, potřebuje se jen dostat ve správný čas do správného auta. Ale jak je na tom McLaren Honda? Ještě nikdy neměli tak špatný start do sezóny. Dva závody, dva nejhorší kvalifikační výkony, žádné body a ani jednou nedostali do cíle oba vozy. Nikdo nečekal takový začátek, ani Alonso ne.

I když už v Malajsii vypadali lépe, budou muset urazit ještě hodně dlouhou cestu, než se dostanou na úroveň Mercedesu, Williamsu a Ferrari. Alonso bude chtít vidět rychlé kroky vpřed, protože ví, že šance vyhrát titul je velmi vzácná. Pro jezdce je frustrující sedět ve voze, který nemůže vyhrávat, pokud je přesvědčen, že on sám na to má. Není vůbec jednoduché zůstat soustředěný a pozitivní i v situaci, kdy problémy přetrvávají. Začne to z vás vysávat motivaci. Pouze hrstka jezdců se s tím dokáže vyrovnat a nadále tlačit vůz až na limit. Když začnete pochybovat, že věci kolem vás jsou stejně dobré jako vy, začne to být mimořádně náročné.

Pokud je tu někdo, kdo se s tím dokáže vyrovnat, tak je to právě Alonso. Čas však běží a už mnoho vody proteklo od jeho titulů s Renaultem získaných v letech 2005 a 2006. Má 33 let (v červenci 34) a už si nemůže dovolit čekat dva nebo tři roky na výsledek vývojového programu McLarenu a Hondy. A v tomto bodě vstupuje do hry jeho osobní tlak, který může být nakonec jeho zkázou.

Po vítězství Sebastiana Vettela v Malajsii se můžeme domnívat, že Alonso svůj přestup lituje. Fernando a Ferrari, to bylo ideální spojení, Alonso totiž rozumí italské mentalitě a pracovní etice. Ale Malajsie není předzvěstí mistrovského titulu. Je to předzvěst velkého zlepšení a fantastický výkon, ale ne útok na titul, který Fernando už tak velmi potřebuje. Myslím, že ve Ferrari jeho frustrace pramenila z faktu, že přišel o vyhlídky na to, že v nejbližší době získá mistrovský titul.

Ale pokud v dnešní době chcete získat titul a jste realisté, musíte se udržet v továrním týmu, takže měl velmi omezené možnosti. Honda vyrábí motory a jsem přesvědčen, že Alonso vsadil na Hondu stejně jako na McLaren. Nemyslím si, že očekával až takto náročný začátek jejich programu, ale jsou zde také pozitiva. V Malajsii předvedl Alonso perfektní první kolo na druhé sadě pneumatik, jeho nejrychlejší v tom tréninku a o dvě desetiny rychlejší než Buttonovo. Takový návrat poté, co ho museli převézt do nemocnice s otřesem mozku, mě přesvědčil, že je schopen pokračovat ve své práci."