Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

McLaren překvapil i vlastní jezdce

McLaren překvapil i vlastní jezdce

Najednou plánují postup do Q2.

McLaren se obával, že jeho monopost nebude v chladném šanghajském počasí tak rychlý jako v Malajsii a fanoušky připravil na další bezútěšný víkend. Po druhém tréninku je však všechno jinak, McLaren během celé jeden a půl hodiny držel tempo se středem pole, vyhnul se technickým problémům a nejlepší časy jeho jezdců jsou pouze o dvě, respektive dvě a půl sekundy horší než čas Lewise Hamiltona. Kdyby stejný výkon předvedli i zítra, s přehledem se kvalifikují do středu pole.

"Vůbec jsme to nečekali," přiznal se po druhém tréninku Fernando Alonso. "Bylo příjemné sledovat tabuli s časy, které nás dostaly doprostřed pole. Porovnejte si to s Austrálií, kde jsme byli o 33 sekund pomalejší než nejpomalejší soupeř! Úžasné, co tým za tu dobu dokázal. Je to skvělé, moc jsem si to užil.

Samozřejmě, začali jsme velmi nízko, takže nyní pro nás není až tak těžké rychle se zlepšovat, ale tým je soustředěn a odhodlán přinášet velká vylepšení. Přitom jsme sem nedovezli zas tak mnoho nových dílů. Máme jich jen pár, ale každý z nich funguje podle předpokladů. Udělali jsme díky nim další krok a přiblížili se středu pole. Pro nás je to velkým povzbuzením. Víme, že jsme se vydali správným směrem a je jen otázkou času, kdy budeme opravdu konkurenceschopní."

Alonsovým cílem ještě není postup mezi nejlepší kvalifikanty, úplně postačí postup do Q2.

"Musíme zůstat nohama pevně na zemi a myslet na to, že v kvalifikaci obyčejně všichni najdou o trochu více rychlosti. Bylo to tak v Austrálii i v Malajsii, takže si myslím, že Q3 je pro nás nereálný cíl. Určitě se ale chceme dostat do druhé části kvalifikace a závod dokončit alespoň v těsné blízkosti bodovaných příček."

Výsledek povzbudil také Jensona Buttona, i když on se také obává, že soupeři si nechali větší rezervu a ani postup do Q2 proto není samozřejmostí.

Na otázku, zda tabulku nejrychlejších časů druhého tréninku považuje za milník, odpověděl: "Ne. Milníkem by bylo první místo a od toho jsme ještě daleko. Ale dnes se s vozem jezdilo opravdu dobře a užíval jsem si to. Máme před sebou ještě hodně práce rozložené na delší dobu, ale také ještě nesplněné úkoly na tento víkend. Orientujeme se podle ztráty na prvního, ne podle vozů, s nimiž momentálně soupeříme. A myslím, že jsme pokročili.

Nikdy nejste spokojeni s 10. místem a překvapilo by mě, kdybychom 10. místo obsadili i v kvalifikací. Bude to těžké, ale důležité je, že jsme se opět pohnuli dopředu a v nic víc jsme ani nedoufali. Není to krátkodobá záležitost, ale celý tým je pokrokem příjemně překvapen."

Takže postup do Q3 zatím nehrozí?

"Ne. Nikdy neříkej nikdy, ale reálnějším cílem je Q2. Ale abych byl upřímný, nevzrušuje mě ani pomyšlení na Q2 ani na Q3. Naším opravdovým cílem je první řada a momentálně je pro nás prioritou zlepšování vlastních výkonů."