Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen obětoval vlastní rychlost pro dobro Ferrari

Räikkönen obětoval vlastní rychlost pro dobro Ferrari

Vettel přiznal, že na Mercedes včera prostě neměli.

Kimi Räikkönen své včerejší páté místo vysvětlil tím, že svůj výsledek položil na oltář dobra Ferrari. Fin nebyl v pátek spokojen s novou konfigurací SF15-T. Ta měla červené vozy dostat blíž k Mercedesu, ale nefungovala podle představ týmu. Vettelovi to však s ní šlo lépe, a tak se Räikkönen s vedením týmu rozhodli na jeho vůz vrátit součástky použité před třemi týdny v Bahrajnu. Díky tomu mohli inženýři porovnat a lépe pochopit rozdíly mezi starou a novou verzí.

"Myslím, že jsme se díky jízdě se dvěma rozdílnými vozy hodně naučili a jsem si jistý, že nyní dokážeme věci lépe vyvážit," vysvětlil Räikkönen.

"Někdy je nejlepší možností podívat se na rozdíly mezi dvěma vozy jezdícími ve stejnou dobu na stejném okruhu. Už včera jsem byl připraven vzít na sebe riziko a trochu se obětovat. Pokud jsme díky tomu o něco chytřejší a pomohlo nám to rychleji pochopit nové věci, tak to bude samozřejmě vítaná pomoc."

Sebastianu Vettelovi se podařilo dobře odstartovat a dlouho se držel před Lewisem Hamiltonem, po závodě si ale byl vědom, že bojoval marný boj.

"Musím říct, že jsme se drželi statečně. Měl jsem dobrý start a dostal se před Lewise. Pokryli jsme ho i během prvních zastávek, ale pak bohužel přešel na třízastávkovou strategii a byl prostě příliš rychlý," okomentoval Vettel svůj závod. "Dnes jsme s nimi opravdu nemohli držet tempo a třetí místo bylo naším maximem."

Vettel se mohl pokusit kopírovat Hamiltona a také přejít na třízastávkovou strategii, ale nebylo by mu to nic platné.

"Abych byl upřímný, i tak by bylo velmi složité udržet ho za sebou. Byli mnohem rychlejší než my, což se projevilo hlavně v poslední fázi závodu.

Jsem si jist, že se jim dokážeme opět přiblížit a za pár týdnů uvidíme zcela odlišný obrázek. Na rychlosti zde (v Barceloně) se to neprojevilo, ale udělali jsme krok vpřed a v dalších závodech to bude vidět. Už se na to těším."