Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Konec (ne)Strategické skupiny F1?

Konec (ne)Strategické skupiny F1?

Veškerá moc by se měla vrátit Ecclestonovi a FIA.

Šéfům týmů Formule 1 se nelíbí fungování Strategické skupiny F1. To není žádná nová zpráva, seskupení FIA, FOM, pěti nejsilnějších týmů a "nejlepšího týmu ze zbytku světa" je již od svého vzniku trnem v oku majitelů malých stájí. Ještě loni žádali, aby byli do Skupiny také přizváni, nyní je ale na stole žádost o její úplné zrušení. Pravidla by měla opět určovat pouze FIA ve spolupráci s Berniem Ecclestonem zastupujícím Formula One Management.

Zrušení Skupiny by nyní podpořil také Red Bull Racing, ačkoli je jejím stálým členem. Důvod lze vidět v několika zamítnutých návrzích sepsaných jeho šéfem, Christianem Hornerem. Ten své kolegy obvinil ze sobectví.

"Sport je řízen Mezinárodní automobilovou federací a organizuje ho FOM a tito lidé by si měli společně sednout a položit si otázku: "Jakou Formuli 1 chceme?" Bernie (Ecclestone) a Jean (Todt) by se měli spojit a jasně říci jaký produkt chtějí, co se změní, dát nám motory a pak se uvidí, zda se toho budeme chtít zúčastnit. Každý tým má vlastní zájmy a bojuje sám za sebe. Pokud necháte týmy, aby se pokusily dohodnout na seznamu pravidel, nikdy nedostanete na jeden kus popsaného papíru všechny jejich podpisy."

Šéf Toro Rosso, Franz Tost, souhlasí: "Diskutuje se o příliš mnoha věcech, máme příliš mnoho bezvýsledných schůzek. Rozhodovat by měli společně Bernie a Jean. Neměli by se ptát na názor týmů, protože ty se nikdy na ničem nedohodnou."

Členství ve Strategické skupině si loni zasloužil tým Force Indie, ale oba jeho nejvyšší představitelé jsou za zrušení.

Bob Fernley, zástupce šéfa: "Strategická skupina během roku a půl nebo dvou neudělala vůbec nic. Potřebujeme lepší systém. Za starých časů byli u kormidla Bernie a Max (Mosley) a přesně jsme věděli, kam směřujeme. Nemyslím, že by týmy měly rozhodovat o směřování F1. Týmům by mělo být oznámeno, kam F1 směřuje."

Vijay Mallya, spolumajitel a šéf Force Indie: "F1 je příliš demokratická. V Strategické skupině jsou týmy, které jsou extrémně neflexibilní. Nedělají nic jiného, jenom si hlídají své postavení. Takže teď se všichni přizpůsobujeme rozhodnutí Strategické skupiny, což vlastně znamená přizpůsobovat se rozhodnutím velkých týmů. Máme svůj názor a jsme slyšet, ale jsme válcováni velkou čtyřkou.

K čtveřici se přidal ještě Graeme Lowdon, sportovní ředitel Manoru: "Jak to vidím já, Strategická skupina nemá žádnou strategii. Tvorba strategie začíná analýzou, pak se stanoví cíle, rozhoduje se o způsobu jejich dosažení a sestaví se plán, kterého se je pak třeba držet. Strategická skupina pouze vybírá kousky z různých nápadů, ať už je to znovuzavedení tankování nebo zákaznické vozy. Ale to nejsou strategie. Strategie vede k plánu jak se někam dostat. Ignorují jednu z nejzákladnějších věcí. Neptají se, kam se pokoušíme dostat."