Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Z Patricka Heada je rytíř

Z Patricka Heada je rytíř

Včera byl povýšen do šlechtického stavu.

Královna Alžběta II povýšila Patricka Heada do rytířského stavu. Stalo se tak včera u příležitosti oficiální oslavy narozenin. Bývalý designérský guru a technický ředitel Williamsu si tak může začít před jméno psát "Sir" stejně, jako Frank Williams, který byl na rytíře povýšen v roce 1999.

Sir Patrick Head a Sir Frank Williams začali svou společnou cestu na vrchol světového motorsportu v roce 1977. Šéfem týmu se stal Williams, který mu dal své jméno a nechal si i většinový podíl ve společnosti a Patrick Head se na celá desetiletí stal technickým ředitelem s plnou odpovědností za vozy a technickou stránku týmu. Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill a Jacques Villeneuve získali v jeho monopostech spolu 7 titulů mistra světa a Williamsu devětkrát patřil pohár konstruktérů. Pod jeho vedením pracovali Ross Brawn i Adrian Newey.

Head po Williamsové nehodě a ochrnutí nakrátko šéfoval i celému Williamsu a svůj post technického ředitele opustil až v roce 2011. Část svých akcií již prodal, ale nadále je minoritním vlastníkem a podílí se na vedení společnosti.

"Nad dveřmi je mé jméno, ale vždycky jsem zdůrazňoval, že první i všechny následující úspěchy byly výsledkem týmové práce," řekl Williams. "Patrick Head byl designérským géniem a z partie nováčků udělal mistrovský tým. Jeho inženýrské nadání pomohlo Velké Británii usadit se na místě vedoucí síly světového motorsportu a až dodnes z toho máme kulturní i ekonomické benefity. Věřím, že tohle ocenění si plně zasloužil za jeho příspěvek do britského motorsportu a inženýrství."