Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kvalifikaci vyhrál Lewis Hamilton

Kvalifikaci vyhrál Lewis Hamilton

Velká cena Velké Británie - kvalifikace

Vítejte na formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie! Tréninky naznačily, že favority na zisk pole position jsou opět Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Za jejich zády můžeme očekávat piloty Ferrari, avšak těsně pronásledované skupinkou složenou z vozů Toro Rosso, Red Bullu a Williamsu.

Překvapit by ale mohla Force India, která během víkendu pomalu odkrývá kvality nové verze svého vozu VJM08 s děravým nosem. Velké vylepšení aerodynamiky a upravený nos mají i vozy McLarenu, Fernando Alonso však včera řekl, že očekává pouze souboj se Sauberem o poslední postupová místa z Q1. To již počítal s tím, že poslední řada na startu opět zůstane Manoru, který se ale může těšit alespoň z nového sponzora, kterého už hodně potřeboval. Nikdo neví, co čekat od Pastora Maldonada a Romaina Grosjeana Lotusu, v trénincích se pohybovali od posledních míst až po první desítku.

Organizátoři dnes jezdce upozornili, aby asfaltovou výjezdovou zónu vedle deváté zatáčky nevyužívali k dosažení lepších časů. Pokud se dostanou všemi čtyřmi koly mimo vyznačenou trať, čas se jim nezapočítá. Ještě před odstartováním Q1 jsme viděli mechaniky usilovně pracující na voze Fernanda Alonsa. Španěl kvůli poruše přišel o závěr dopoledního tréninku, ale snad nepřijde také o kvalifikaci. V Silverstone od rána fouká poměrně silný vítr, ale vzduch má příjemnných 22°C. Asfalt má 36°C.

Na trati se jako první ukázali piloti Manoru, hned za nimi však jezdil loňský vítěz Velké ceny Británie a úřadující mistr světa, domácí Lewis Hamilton. Oba jezdci Mercedesu začali kvalifikaci na tvrdších pneumatikách, šetříc tak měkké pneumatiky na později. Hamilton prvním kolem téměř překonal hranici minuty a 34 sekund, Rosberg však jeho čas dokázal vylepšit o 35 setin sekundy a postup už měl jistý.

Tvrdší pneumatiky zkoušeli i jejich soupeři, ale žádný se k nim na nich nedokázal přiblížit na méně než sekundu. Nejblíže k tomu měli Bottas, Räikkönen a Massa. Vettel se do kvalifikace opět zapojil později než ostatní. Alonso se díky měkčím pneumatikám na chvíli dostal na desáté místo, k postupu by však stačilo i patnácté.

První pokus vůbec nevyšel Maxu Verstappenovi, v jedné ze zatáček se mu podařilo vůz otočit do protisměru. 3 minuty před koncem Q1 ještě neměl čas na kontě ani Romain Grosjean, kromě nich byli na posledních místech Merhi a Stevens. Vypadnutí hrozilo Nasrovi, Buttonovi, Pérezovi i Maldonadovi, tedy jezdcům ze čtyř různých týmů.

Pérez však na měkčí směsi vyskočil až na čtvrtou příčku a boj o poslední postupová místa definitivně opustil. V ohrožení se ocitli Alonso a Ericsson. Jezdci Mercedesu a Bottas již mezitím klidně odpočívali v boxech.

Alonsův poslední čas stačil pouze na průběžné čtrnácté místo a okamžitě jej přeskočil Nasr. Po Ericssonově výborném kole se Španěl ocitl v nepostupové zóně, těsně nad Buttonem a piloty Manoru. Další kvalifikační zklamání McLarenu. Šestnácté místo zůstalo v rukou Felipe Nasra, z patnáctého postoupil Pastor Maldonado.

Do boje o účast v kvalifikačním finále jako první vyrazil Valtteri Bottas s malým náskokem před Felipe Massou. V této části si už nikdo nedovolil pokoušet se o postup s tvrdší sadou pneumatik. Pokud by měl být někdo favoritem na vypadnutí, tak nejspíš jezdci Lotusu a možná i Max Verstappen, který se v Q1 stěžoval na nastavení svého vozu.

Bottasův první čas měl hodnotu 1:33.3, Massa své první kolo vzdal po chybě hned v první zatáčce okruhu a Hamilton se nevyhnul malé chybě ve Village. První místo tedy po prvních pokusech patřilo Nicu Rosbergovi, za druhého Bottase se zařadil Hülkenberg a oba jezdci Red Bullu, ale to se ještě čekalo na Ferrari.

Další Hamiltonovo kolo a další chybička, tentokrát v Luffielde, ale stačilo na druhé místo. Vettel se zařadil na čtvrté místo, Räikkönenovo kolo bylo vymazáno kvůli výjezdu v Copse. Stejný problém jako Räikkönen měl i Maldonado.

Bez časů několika pilotů se těžko odhadovala zóna ohrožení, jistě v ní ale byli Ericsson, Verstappen a Grosjean. Räikkönen se pak opatrnějším kolem dostal na 9. místo, Bottas naopak odvážným až na druhé před Hamiltona.

Sainz se posledním kolem posunul pouze na desáté místo, Pérez však zůstal jedenáctý a mladému Španělovi to tedy stačilo na postup. Pouze pár setin za Pérezem zůstal Grosjean a třináctou příčku obsadil nešťastný Verstappen. Také v Q2 se stěžoval na rozhozené vyvážení svého vozu, během všech tréninků přitom patřil do první desítky, stejně jako jeho postupující týmový kolega. Čtrnácté místo zůstalo Maldonadovi a patnácté Ericssonovi.

Poslední část kvalifikace je ze všech nejkratší, takže nikdo neváhal a na trať vyjelo všech deset vozů. Na chvíli se na prvním místě objevili Räikkönen i Bottas, ale po pěti minutách se již jezdci seřadili v pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, Bottas, Massa, Räikkönen, Vettel, sedmý byl Kvjat a za ním zůstali Sainz, Ricciardo a Hülkenberg . Pak se jezdci opět pěkně spolu vrátili do boxové uličky a svých garáží, čekaly však je ještě druhé pokusy.

Přestávka trvala pouze minutku a piloti se opět začali vracet na trať. Jako první se do ostrého kola vrhl Bottas, ale zlepšit se nedokázal, stejně jako Hülkenberg. Ricciardovi se kolo nevydařilo a o to lepší přišel kvůli výjezdu v 9. zatáčce. Massa se dostal před Bottase a Ferrari zůstalo pouze páté a šesté místo. Ani jedno Ferrari v prvních dvou řadách a Räikkönen překonal Vettela. A Nico Rosberg své kolo pokazil! Hamilton své kolo ani nedokončil, beztak mu patří pole position! Závod startuje zítra ve 14:00.

  Jezdec Tým Čas Odstup
1 Hamilton Mercedes 1:32.248
2 Rosberg Mercedes 1:32.361 0.113
3 Massa Williams 1:33.085 0.837
4 Bottas Williams 1:33.149 0.901
5 Räikkonen Ferrari 1:33.379 1.131
6 Vettel Ferrari 1:33.547 1.299
7 Kvjat Red Bull 1:33.636 1.388
8 Sainz Toro Rosso 1:33.649 1.401
9 Hulkenberg Force India 1:33.673 1.425
10 Ricciardo Red Bull 1:33.943 1.695
11 Perez Force India 1:34.268  
12 Grosjean Lotus 1:34.289  
13 Verstappen Toro Rosso 1:34.502  
14 Maldonado Lotus 1:34.511  
15 Ericsson Sauber 1:34.868  
16 Nasr Sauber 1:34.888  
17 Alonso McLaren 1:34.959  
18 Button McLaren 1:35.207  
19 Stevens Manor 1:37.364  
20 Merhi Manor 1:39.377