Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton vítězí v dramatické VC Velké Británie!

Hamilton vítězí v dramatické VC Velké Británie!

Velká cena Velké Británie - závod

Vítejte na formule.cz a při sledování Velké ceny Velké Británie! Budeme sledovat jednu z nejtradičnějších velkých cen, právě na okruhu Silverstone se totiž v roce 1950 konal první závod prvního šampionátu Formule 1. V Británii sídlí většina týmů a jeden ze tří britských jezdců stojí na pole position. Lewis Hamilton byl včera na okruhu s osmnácti zatáčkami o 113 tisícin sekundy rychlejší než Nico Rosberg.

Druhá řada na startu patří Felipe Massovi a Valtterimu Bottasovi z Williamsu a třetí obsadilo Ferrari. Kimi Räikkönen tentokrát porazil Sebastiana Vettela a odstartuje z lepší strany závodní dráhy. Do první desítky se ještě vešli Daniil Kvjat, Carlos Sainz, Nico Hülkenberg a Daniel Ricciardo, který však přišel o své nejlepší kolo kvůli výjezdu mimo trať v Copse.

Lewis Hamilton vyhrál VC Velké Británie v letech 2008 a 2014, tedy v obou jeho mistrovských sezónách. Ze současných jezdců se tam dvakrát podařilo vyhrát už jen Fernandu Alonsovi, který dnes odstartuje ze sedmnáctého místa, jeho britský kolega Jenson Button stojí až na osmnácté pozici.

Vůz Felipeho Nasra měl technické problémy již cestou na startovní rošt, což mu bohužel zabránilo odstartovat do závodu. Ostatní jezdci absolvovali zahřívací kolo a znovu se seřadili na startu, čekajíc na zhasnutí pěti červených světel.

Start se naprosto fantasticky vydařil oběma jezdcům Williamsu! Třetí Felipe Massa se uličkou mezi Hamiltonem a Rosbergem dostal rovnou na první místo a hned za ním se prodral i Valtteri Bottas. Pár zatáček to pro Williams vypadalo velmi, velmi dobře, pak si však Hamilton poradil s Bottasem a vzal mu druhé místo. Rosberg jezdil čtvrtý, na páté místo se posunul Hülkenberg, šestý Räikkönen a Kvjat před Vettelem.

Na opačném konci pole došlo ke dvěma kolizím. Nejprve se srazili jezdci Lotusu a následně došlo ke kontaktu za nimi jedoucích vozů McLarenu. Jenson Button, Pastor Maldonado i Romain Grosjean ze závodu odstoupili, Fernando Alonso si musel nechat vyměnit přední křídlo. Na trať vyjel safety car a zůstal tam až do konce třetího kola.

Okamžitě po odchodu bezpečnostního vozu přišel divoký útok Hamiltona na vedoucího Massu, jenže Britův tlak a Massa ho vyvezli až mimo trať a přišel o svou pozici ve prospěch Bottase a měl co dělat, aby se ubránil Rosbergovi. Hülkenberg udržel páté místo před Räikkönenem, za ně se zařadili Kvjat a Pérez, který také předjel Vettela. Max Verstappen po chybě vyjel do kačírku. Snažil se z něj dostat, ale pak už týmu jenom oznámil: "Motor je skončil."

Po vzrušujících prvních kolech přišlo krátké nadechnutí. V osmém kole ho přerušil Bottas, který se rozhodl útočit na Massu. Opatrné útoky však nikam nevedly a zezadu se začali přibližovat Hamilton s Rosbergem. Němec si připsal zatím nejrychlejší kolo závodu. Všichni za pátým Hülkenbergem masivně ztráceli každým dalším kolem, v devátém kole to už bylo přes 8 sekund na vedoucího Massu. Räikkönen však nikam nespěchal.

Desáté kolo a zklamání. Bottas byl týmem požádán: "Nezávoď proti týmovému kolegovi. Měli byste se pokusit spolu vzdálit od ostatních.“ Massovy časy však nenaznačovaly, že by byl schopen mercedesům uniknout a Bottas útočil dál!

"Prosím nezávoď!", další žádost z boxové zídky Williamsu. Bottas vysvětlil, že útoky omezuje na rovinky s DRS, tím Massa nic neztratí. Dostal povolení, ale s tím, že to musí být mimořádně čisté útoky. Ricciardo v boxech ve dvanáctém kole, Räikkönen ve čtrnáctém.

Vettel zastavil u mechaniků v 15. kole a stejně jako Ricciardo a Räikkönen se vrátil na sadě tvrdších pneumatik. Vpředu nadále dva vozy Williamsu před dvěma vozy Mercedesu, pátý Hülkenberg, šestý Kvjat, sedmý Pérez, osmý Ericsson a pak už Räikkönen, Vettel a Ricciardo s čerstvými pneumatikami.

Bottasovy útoky zcela neutichly, ale pochopil, že zkušený Massa ho vedle sebe pustí pouze tehdy, když si připravuje ideální výjezd na dlouhou rovinku, čímž pak vyrovná nevýhodu v podobě Bottasova otevřeného zadního křídla. Zpráva o počasí v té době hlásila déšť 40 kilometrů od Silverstone a vítr foukající jeho směrem. Před závodem byla šance na déšť odhadnuta na 30 procent.

V 19. kole se Räikkönen pronásledován Vettelem dostal za Ericssona, Ricciardo hlásil problém s výkonem a dvojice Ferrari se mu vzdálila.

Hamilton zamířil do boxové uličky na začátku 20. kola. Totéž udělal Hülkenberg a Hamilton se vrátil těsně před Péreze. Zůstal tedy čtvrtý. Räikkönen si celkem snadno poradil s Ericssonem.

V dalším kole navštívili mechaniky Massa i Rosberg! Z boxové uličky vyjížděli bok po boku, ale Massa svou pozici ubránil. Kamera našla Hamiltona před touto dvojicí! V dalším kole přišla řada na Bottase a ten se vrátil mezi Massu a Rosberga! Rosberg okamžitě zaútočil, avšak neúspěšně. Velkou cenu tedy vedl Hamilton a okamžitě si začal budovat náskok. Ze závodu odstoupil také Daniel Ricciardo.

V 25. kole z 52 bylo pořadí: 1. Hamilton, 2. Massa, Bottas, Rosberg, Räikkönen, Vettel, Kvjat, Hülkenberg, Sainz a na desátém místě Pérez. V závodě zůstalo čtrnáct jezdců, což pro Alonsa znamenalo 12. pozici před oběma vozy Manor. Rosberg dostal instrukci přejít na plán B a pokusit se předjet Bottase a Massu, zůstal však jezdit za nimi a Hamilton pomalu natahoval svůj náskok.

30. kolo a množící se upozornění pro jezdce o dešti, který může být pouze 15-20 minut daleko. Massa se vzdálil Bottasovi mimo dosah DRS, Fin si ale možná pouze dovolil šetřit pneumatiky, protože Rosberg za jeho zadním křídlem vypadal úplně neškodně. Räikkönen s Vettelem v té chvíli ztráceli 20 respektive 23 sekund.

"Nico, dej do toho všechno. Dej do toho všechno", zněla výzva z boxové zídky do uší Nica Rosberga.

Ve 33. kole selhala technika ve voze Carlose Sainze a všichni za ním se posunuli o místo dopředu. Ericsson desátý, Alonso jedenáctý. Odtlačení Sainzova monopostu si vyžádalo virtuální safety car.

A v 35. kole se na tribunách objevily první deštníky. Déšť byl velmi lehký, ale týmy očekávaly zesílení!

Ve 38. kole se již na některých místech tratě pořádně klouzalo, malým ztrátám kontroly nad svými vozy se nevyhnuli Vettel ani Rosberg, jinde však bylo sucho. Vettel se dostal před Räikkönena, ale ten se rozhodl velmi zariskovat a přezout na intermediální pneumatiky - pneumatiky na mírně mokrou trať. Místy však byla suchá a hrozilo, že je zničí dřív, než déšť stihne zesílit, pokud se tak stane.

V dalším kole se Rosberg konečně dostal před Bottase! Bylo to v jedné z mokřejších částí tratě, když Bottas musel volit příliš širokou stopu. Malé chyby se dopustil i Hamilton, ten měl však bezpečný, pětisekundovým náskok.

Rosberg si v zatáčce Village poradil i s Felipe Massou, dostal se na druhé místo a před sebou měl konečně jen týmového kolegu. 11 kol před koncem dostal informaci o dalším blížícím se oblaku plného deště. Do konce závodu zbývalo 11. kol. Räikkönena na suché trati předjel Pérez.

Rosberg začal stahovat ztrátu, ale chléb se začal lámat na začátku 44. kola. Lewis Hamilton a mnoho jezdců za ním odbočilo do boxů po přechodné pneumatiky, právě se pořádně rozpršelo. Rosberg zůstal na trati a přebral vedení. Hamilton však ještě v témže kole předjel Massu a probral druhé místo. Déšť zhoustl a suché sady dožívajících pneumatik již byly velkou nevýhodou. Rosberg musel také navštívit mechaniky, ale vrátil se daleko za Hamiltona. Déšť byl tak hustý, že Williams raději povolal najednou Massu i Bottase. Vettel přezul o kolo dřív a přebral třetí místo!

Räikkönen až osmý, déšť přišel pro něj příliš pozdě. Alonso se posunul daleko před Ericssona, na desáté místo.

Po chaosu v boxech a výměnách pneumatik se mezi jezdci vytvořily velké rozestupy. V 48. kole zajel Räikkönen po další sadu pneumatik, opět přechodných. O nic však nepřišel, zůstal osmý. V posledních kolech se vrátil lehký déšť, ale na pořadí se už nic nezměnilo.

Lewis Hamilton vyhrál dramatickou Velkou cenu Velké Británie a opět je o krůček blíž k obhajobě mistrovského titulu! Druhý dojel Nico Rosberg a třetí místo obsadil Sebastian Vettel, kterému velmi pomohlo včasné přezutí na přechodné pneumatiky. Až čtvrté a páté místo patří Felipemu Massovi a Valtterimu Bottasovi z Williamsu. Jeden bod za desáté místo si připsal Fernando Alonso.

  Jezdec Tým Odstup Body
1 Hamilton Mercedes
25
2 Rosberg Mercedes + 0:10.956 18
3 Vettel Ferrari + 0:25.443 15
4 Massa Williams + 0:36.839 12
5 Bottas Williams + 1:03.194 10
6 Kvjat Red Bull + 1:03.955 8
7 Hulkenberg Force India + 1:18.744 6
8 Räikkonen Ferrari + 1 kolo
4
9 Perez Force India + 1 kolo
2
10 Alonso McLaren + 1 kolo
1
11 Ericsson Sauber + 1 kolo
 
12 Merhi Manor + 3 kola
 
13 Stevens Manor + 3 kola
 
14 Sainz Toro Rosso
 
15 Ricciardo Red Bull
 
16 Verstappen Toro Rosso
 
17 Maldonado Lotus
 
18 Grosjean Lotus
 
19 Nasr Sauber
 
20 Button McLaren