Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Fittipaldi: Nedělejte z jezdců roboty

Fittipaldi: Nedělejte z jezdců roboty

Piloti jsou normální lidé, chyba je v manažerech.

Formule 1 mění jezdce na roboty v naději, že tam nejlépe vyhoví všem sponzorům a fanouškům, ale to je velká chyba, míní dvojnásobný mistr světa Emerson Fittipaldi. V zákulisí se neustále hledá recept, jak zvýšit zajímavost F1 a přitom by nebylo nic snazší, než nechat piloty chovat se přirozeně.

"Myslím, že komunikace v tomto všem hraje mimořádně důležitou roli. Celé je to o jediném slově - svobodě. Ve Spojených Státech všichni mluví o svobodě projevu, ale pokud jezdíte například za Ferrari, tak za vámi před tiskovkou přijde člověk a řekne něco jako "Tohle nemůžeš říct," nebo "Tomuto se raději vyhni," a to je na hovno. Jsem snad robot? Nebo mám i nějakou osobnost? To je to, co tu chybí."

V nedávném globálním průzkumu se přitom zjistilo, že 86 % fanoušků si přeje, aby jezdci byli otevřenější a upřímnější. Fittipaldi ale upozorňuje, že nelze vinit jezdce. Jsou to titíž lidé, co ještě před pár lety závodili v nižších sériích, stejní jako ti co zamířili do závodů GT nebo vytrvalostních kategorií. Problém vytvářejí týmy F1 a jejich vedení, které se snaží mít jezdce co nejvíce pod kontrolou a znemožňují jim ukazovat své skutečné emoce.

"Rosbergovi by nikdo neměl bránit mluvit o tom, jak mu rozhodnutí Mercedesu zničilo závod a jak ho to štve. Měl by říct, co má právě na jazyku. Místo toho si tam sedne a řekne, že to byl dobrý závod. Hnus! F1 potřebuje osobnosti. Celý systém je špatný a není to chyba pilotů. Ne, jejich chyba to není. Formule 1 a lidé z PR musí jezdcům dovolit víc mluvit.

Jako jezdec jsem 20 let měl smlouvu s Philip Morris (výrobce cigaret) a přesně jsem věděl, co je dobré říkat, ale mohl jsem říct cokoliv. Nikdo nepotlačoval mou osobnost. Takže jezdci za to nemohou, přicházejí do jiného prostředí, není to jako když jsem závodil já. Mělo by se to změnit."