Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso: F1 se až příliš stará o malé týmy

Alonso: F1 se až příliš stará o malé týmy

Když nemají prachy, tak ať netestují.

Fernando Alonso je přesvědčen, že Formule 1 se v posledních letech až příliš stará o malé stáje. Velké týmy, jako jeho McLaren, by měly mít více možností využít své zdroje a dostat se vpřed. Navíc, současná opatření ani pořádně nefungují.

"Větší motory, více výkonu, lepší aero, svobodnější vývoj a více testování," odpověděl španělský jezdec na otázku, jak by vypadala pravidla F1 pro rok 2017, kdyby je psal on.

"Bylo by to něco podobného, jako jsme měli před deseti lety. Uvědomuji si, že občas to bylo dražší, ale vlastně ani to není zcela pravda, protože teď nás hodně stojí věci jako simulátor a podobné technologie.

Pokud si některý tým nemůže dovolit testovat, tak ať netestuje, to je jeho problém a patří to i k povaze tohoto sportu. Takový Real Madrid si může dovolit nakupovat hráče, jiné týmy na to nemají peníze, ale to není chyba Realu. V F1 se vždycky hledělo i na malé týmy, ale pokud někdy nemohou testovat, tak prostě nemohou testovat."

Alonso už druhý rok hovořil o tom, že současné vozy nejsou tak rychlé a zábavné jako ty, v nichž získal dva tituly mistra světa. Jeho přání pravděpodobně budou vyslyšena, vozy by měly být v roce 2017 o 5-6 sekund na kolo rychlejší díky širším pneumatikám, efektivnější aerodynamice a možná i silnějším motorům.

Pro jezdce to bude větší výzva a samotná jízda bude vypadat lépe, ale i Alonso si je vědom, že to automaticky neznamená, že každý závod sezony se zapíše do dějin sportu tlustým písmem.

"Hlavně by to měly být rychlé vozy, protože naše současné vozy jsou na F1 příliš pomalé. Rychlý vůz F1 bude lepší pro show a pro diváky. S lepšími závody to už není tak jednoduché. Letos jsme například měli možná čtyři nebo pět nudných závodů, ve kterých se absolutně nic nedělo, ale měli jsme i dva úžasné závody. Přitom se nic nezměnilo. Na trati byly tytéž vozy i týmy. Na jednom okruhu může být jednou nudný a v dalším roce úžasný závod."