Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mariovi Andrettimu se líbí moderní F1

Mariovi Andrettimu se líbí moderní F1

Pár věcí by se ale dalo zlepšit.

Američan Mario Andretti, mistr světa z roku 1978 a hlava klanu Andrettiů, už delší dobu neskrývá nadšení z toho, kam se F1 jako sport a byznys dostala za poslední desetiletí a o to kritičtější dokáže být k americké sérii IndyCar. Nyní během rozhovoru pro noviny El Pais dokonce řekl, že kdyby byl mladší, určitě by chtěl jezdit v F1.

"Vždycky tu budou lidé vyznávající tradice a ti budou vždycky říkat, že za starých dobrých časů bylo všechno nejlepší, ale já se raději dívám dopředu," řekl legendární závodník, který si během kariéry vyzkoušel vozy F1, Champ Car, NASCAR i Mistrovství světa sportovních vozů.

"Formule 1 je nyní na vrcholu slávy, užívá si větší celosvětovou popularitu a používá technologie na limitu. Líbí se mi, že se dokázala posunout vpřed. Dal bych cokoli za to, abych byl o 30 let mladší a mohl závodit dnes."

To ale neznamená, že není co zlepšovat. Fanoušci si zaslouží, aby byly hvězdy F1 přístupnější médiím a také výkonnější a hlasitější motory, protože zvuk je důležitou součástí zážitku při návštěvě závodu.

"Každý bývalý závodník vám řekne, že by bylo skvělé mít více výkonu. Jezdci vždy chtějí více výkonu a fanoušci by rádi viděli rychlejší vozy. V 80. letech bylo poslouchat zvuk motoru jako poslouchat operní hudbu. To je nyní těžko dosáhnout, protože výrobci pomocí hybridních zařízení zvýšili efektivitu svých motorů. Vozy ale mohou být náročnější na zkrocení, aby se výrazněji oddělili netalentovaní jezdci.

Také si myslím, že by Formule 1 měla být přátelštější k médiím a ve čtvrtek organizovat autogramiády. Nemůže se přece zapomínat na důležitost fanoušků."

Styl jízdy s vozem F1 se od Andrettiho mistrovského roku výrazně změnil, ale není důvod pochybovat, že nejtalentovanější jezdci by byli úspěšní v každé éře.

"Dnešní šampioni by se stali šampiony i v minulosti a vice versa. Bylo by skvělé, kdybychom mohli zorganizovat závod s jezdci z různých generací, ale to se bohužel nedá."