Novinky

  • 10.09.2024 Neutral Magnussena v Baku nahradí Bearman.

  • 31.08.2024 Good Ital Andrea Kimi Antonelli nahradí u Mercedesu pro příští rok Lewise Hamiltona

  • 28.08.2024 Neutral Argentinec Franco Colapinto se stal novým jezdcem Williamsu pro zbytek sezony

Facebook Instagram

IndyCar se po jedenácti letech vrací do Phoenixu

IndyCar se po jedenácti letech vrací do Phoenixu

Phoenix Grand Prix – před závodem

Tento víkend čeká na piloty Verizon IndyCar Series další závod. Po třítýdenní pauze zamíří série IndyCar na ovál Phoenix International Raceway ve státě Arizona. Závod pod umělým osvětlením je na programu v noci ze soboty na neděli.

Ovál Phoenix International Raceway je klasickou tratí. Mílový ovál byl otevřen v roce 1964. Historie závodů ve Phoenixu je mnohem bohatší. První závod pořádala série AAA už v roce 2015. Závodilo se na Arizonském státním výstavišti na prašném oválu. Vítězem se stal Earl Cooper ve voze Stutz.

Závod se napevno usadil v kalendáři v roce 1960, v roce 1956 přešel do kalendáře USAC. Starý ovál už ale přestal vyhovovat a tak byl v roce 1964 nahrazen novou míli dlouhou tratí. Závodění v té době bylo ještě doménou především severovýchodu USA. Kromě prašného oválu ve Phoenixu se závodilo na západ od státu Illinois akorát na prašném oválu na Kalifornském státním výstavišti v Sacramentu. Součástí kalendáře USAC byl pak ještě nemistrovský závod do vrchu na Pikes Peak.

JR Hildebrand na oválu ve Phoenixu

 

Arizoňané si tak dali záležet, aby jejich ovál byl opravdu špičkovým závodištěm a centrem motorsportu na jihozápadě USA. Postavili mílový ovál (poslední přeměření před závodem IndyCar odhalilo, že ve skutečnosti měří 1,022 míle) ve tvaru písmene D. Trať je totiž zasazena do kopcovitého terénu. Vedle oválu existovala v areálu také silniční trať, která vedla uvnitř i vně trati. Původně měřila 2 míle, později byla zkrácena na 1,5 míle a v roce 2011 zcela zrušena.

Phoenix od roku 1964 hostil dva závody USAC, jeden v úvodu a druhý v samém závěru sezóny. V roce 1979 přešel závod do kalendáře CART. Dva závody se ve Phoenixu jezdily až do poloviny 80. let. CART o arizonský závod přišel, když vznikla Indy Racing League. Tribuny ale postupně byly stále řidčeji zaplněné a v roce 2005 se ve Phoenixu jelo naposledy.

INDYCAR se ale letos podařilo závod obnovit. Už jen čtyři piloti pamatují, jaké je to ve Phoenixu v IndyCar závodit. Tony Kanaan má na kontě dokonce dvě vítězství, Hélio Castroneves jedno. Ve Phoenixu v IndyCar startovali ještě Scott Dixon a Ed Carpenter.

Oproti předchozímu závodu se do kokpitu vrací Will Power. Ten sice v St. Petersburgu vyhrál kvalifikaci, ale do závodu nemohl odstartovat. Na rošt ho nepustilo onemocnění středního ucha. V kokpitu jej nahradil Oriol Servia. I v tomto závodě pojede za tým Dale Coyne Racing Lucca Filippi. Chybět ale bude šampion Indy Lights Spencer Pigot, který by se měl s týmem Rahal Letterman Lanigan představit až v Indianapolisu. Závodní pole ale doplní Ed Carpenter ve druhém voze svého vlastního týmu.

Komplikace postihly cestou na závod tým Kevina Kalkhovena a Jimmyho Vassera. Přívěs převážející vůz Sebastiena Bourdaise začal hořet. Vůz ale podle všeho poškozen nebyl.

Phoenix International Raceway
Délka trati: 1,022 míle, 4 zatáčky
Délka závodu: 250 kol/255,5 mile
První závod: 1964 (USAC), 1996 (IndyCar)
Rekord okruhu: Arie Luyendyk (Treadway Racing) – 0:19.608 v roce 1996

Časový harmonogram (SELČ):
Pátek 1. dubna
19:00 – 20:30 – 1. trénink
23:00 – 00:00 – Kvalifikace
Sobota 2. dubna
3:15 – 3:45 – 2. trénink
Neděle 3. dubna
3:15 – Start závodu Phoenix Grand Prix