Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 3: Stroll, Ilott a Günther vítězí v Le Castelletu

Formule 3: Stroll, Ilott a Günther vítězí v Le Castelletu

První podnik sezóny zahájil ve Francii.

Text: Roman Klemm

Evropský šampionát formule 3  letos bude sestávat z deseti podniků po třech závodech a první z nich absolvovalo toto mistrovství v rámci mistrovství světa cestovních vozů WTCC v jihofrancouzském Le Castelletu. Bývalý okruh francouzské Grand Prix ovšem nebyl použit ve své plné délce. Jelo se jen na zkrácené variantě a i známá rovinka Mistral byla odostřena šikanou. 
Naprosto přemrštěně stoupající finanční náklady mezinárodního motorsportu se negativně projevily i na poli účastníků formule 3. Zatímco se minulý rok v evropském šampionátu snažilo pravidelně zaujmout bezmála čtyřicet talentů, smrskl se letos počet jezdců v paddocku dráhy Paula Ricarda na pouhých 21.

1. závod: Lance Stroll
Syn Kanadského miliardáře Lance Stroll letos pojede svou druhou sezonu ve formuli 3 a taťka mu mimo místečka testmana Williamsu-F1 zajistil i další sezonu ve špičkovém týmu Prema-F3. Šušká se dokonce o tom, že Stroll senior vlastní podíly italské stáje a pro příští rok připravuje synův postup do formule 2 (GP2). Mladík tátu rozhodně nezklamal a pro první závod evrospkého šampionátu se postavil na pole-position před týmovým kolegou Nicken Cassidym z Nového Zélandu, juniorem Red Bullu Niko Karim (Motopark), Brity Georgem Russellem a Benem Barnicoatem (oba Hitech) a Dánem Mikkelem Jensenem (Muecke).
Do závodu vyrazil rodák z Montrealu poněkud hůře, než Cassidy. První kolo musel absolvovat za kolegou, po druhém průjezdu cílovou rovinkou ale Stroll před první zatáčkou Cassidyho čistě vybrzdil a znovu se ujal vedení. Od toho okamžiku zažily prázdné tribuny kolem jihofrancouzské tratě známý "husí pochod", kterým formule 3 již léta trpí. Počadí na prvních pěti místech zůstalo až do cíle beze změny a Stroll se radoval z výborného zahájení ročníku před Cassidym, Russellem, Barnicoatem a dobrým Němcem Maximilianem Guentherem ve třetím monopostu týmu Prema. Prominentní debutanti formule 3 Harryson Newey a Pedro Piquet (oba Van Amersfoort)  se uvedli relativně dobře. Fílius konstruktéra Red Bullu dojel dobrý devátý a syn trojnásobného mistra světa  formule 1 jedenáctý.

2. závod: Callum Ilott
Osmnáctiletý Němec Maximilian Guenther je - stejně tak, jako Stroll - druhým rokem ve formuli 3 a kvalifikace do závodů dvě a tři mu vyšly mnohem lépe než do overtůry: pokaždé si totiž zajistil nejlepší postavení na startu. V sobotu odpoledne hned za ním číhali na jeho chybičku Cassidy, Jensen, Estónec Ralf Aron (Prema), Švéd Joel Eriksson (Motopark) a Brit Callum Illott (Van Amersfoort). Vítěz z dopoledne Lance Stroll zajel jen osmý čas.
Druhý sobotní závod nabídl více napětí. Poleman Guenther vyrazil zle a v první zatáčce kolidoval s Neweyem. O ještě více šrotu se na stejném místě postaral i Barnicoat, který vletěl do Strolla a ten havaroval s Erikssonem. Celé Tohuwabohu hrálo do karet Cassidymu. Novozélanďan z týmu Prema pak dlouho vedl před Callumem Ilottem. Za začínajícícho lehkého deště však lídr uklouzl mimo trať v zatáčce Signes a musel před sebe pustit jak bývalého juniora Red Bullu Illota, tak i člena Ferrariho Akademie Guan Yu Zhoua (Motopark) z Číny. V závěrečné fázi závodu pršelo silněji, čehož využil Cassidy k tomu, aby získal nazpět alespoň druhé místo. Pedro Piquet se musel po startu z chvostu pole spokojit se čtrnáctým místem v cíli.

3. závod: Maximilian Guenther
V neděli udělal poleman Guenther všechno správně a i po první zatáčce vedl ostatní. Ze začátku se ho zvláště nepříjemně držel Cassidy, v prostřední části závodu měl Novozálanďan ale co dělat, aby udržel druhé místo před silným Erikssonem. Během závěrečných kole se Cassidy ovšem znovu dokázal dostat do Guentherova závětří a svůj rozhodujícíc útok si schoval až do poslední zatáčky: na vitřní linii pravotočivého zákrutu se skutečně vší silou vecpal vedle Němce. Oba se při tom dotkli a Guenther musel zákrut vzít větším obloukem, což nakonec ale přeci jen stačilo, aby cílovou řáru přejel o dvě desetiny před Cassidym. Třetí Joel Eriksson měl v cíli ztrátu 1,3 sekundy.
Vítěz prvního závodu Lance Stroll dojel za Jensenem pátý, Ilott, který triumfoval v sobotu odpoledne tentokrát zůstal coby dvanáctý bez bodů.

Ke druhému podniku mistrovství Evropy v Budapešti tedy pocestuje díky třem (!) druhým místům v Le Castelletu jako lídr šampionátu Nick Cassidy.

 Výsledky závodů ME formule 3 v Le Castelletu:


1. závod - sobota dopoledne
1. Lance Stroll, Prema-Dallara-Mercedes
2. Nick Cassidy, Prema-Dallara-Mercedes
3. George Russell, Hitech-Dallara-Mercedes
4. Ben Barnicoat, Hitech-Dallara-Mercedes
5. Maximilian Guenther, Prema-Dallara-Mercedes
6. Joel Eriksson, Motopark-Dallara-VW

2. závod - sobota odpoledne
1. Callum Ilott, Van Amersfoort-Dallara-Mercedes
2. Nick Cassidy, Prema-Dallara-Mercedes
3. Guan Yu Zhou, Motopark-Dallara-VW
4. Mikkel Jensen, Muecke-Dallara-Mercedes
5. Sergio Sette Camara, Motopark-Dallara-VW
6. Alessio Lorandi, Carlin-Dallara-VW

3. závod -  neděle
1. Maximilian Guenther, Prema-Dallara-Mercedes
2. Nick Cassidy, Prema-Dallara-Mercedes
3. Joel Eriksson, Motopark-Dallara-VW
4. Mikkel Jensen, Muecke-Dallara-Mercedes
5. Lance Stroll, Prema-Dallara-Mercedes
6. Anthoine Hubert, Van Amersfoort-Dallara-Mercedes  

Průběžný stav šampionátu: 
1. Nick Cassidy 54 b.
2. Lance Stroll 35 b.
3. Maximilian Guanther 35 b.
4. Callum Ilott 26 b.
5. Joel Eriksson 25 b.