Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Formule 3 - tři různí vítězi na Hungaroringu

Formule 3 - tři různí vítězi na Hungaroringu

Aron, Guenther a Barnicoat získali v Maďarsku zlato.

Vzlet evropského šampionátu formule 3 očividně trval jen dva roky.  Aron, Guenther a Barnicoat získali v Maďarsku zlato. V paddocku maďarského okruhu se minulý víkend totiž ztrácelo pouze dvacet vozů. Tedy ještě méně, než na úvod sezony v Le Castelletu...

Všechny tři páteční kvalifikace zcela ovládl Němec Maximilian Guenther (Prema). Pro první závod si zajistil pole-position před Russellem, Aronem a Strollem, pro druhý a třetí před Camarou, Russellem a Zhuem. Vzrušení nabídl v parc-fermé i pomalý Rus Nikita Mazepin (HiTech). Po ukončení kvalifikace se postaral o jakési opakování scény z Norimberského paddocku před několika lety, kdy Stefano Coletti udeřil Julese Bianchiho. Tentokrát se ale jednalo o brutálnější vystupňování podobné akce: Rus nejdříve jen vynadal Callumovi Ilottovi za to, že ho blokoval, pak ovšem přidal i několik úderů pěstí. Ilott si to odnesl modrou podlitinou oka, tržnou ranou na tváři a nateklým rtem, Mazepin byl vyloučen z prvního závodu, do kterého by se kvalifikoval jako jedenáctý.  

1. závod

Před prázdnými tribunami vyrazil poleman Guenther v sobotu dopoledne zle a po první kombinaci zatáček byl za Russellem, Aronem a Strollem jen čtvrtý. George Russell (Hitech) poté na zatáčkovité trati bez možnosti předjetí dlouho a šikovně držel vláček pěti soupěřů za sebou, i když byl pomalejší, než jeho pronásledovatelé. Jako první se před Brita dostal Ralf Aron (Prema) a nováček s Estonska si poté pádil pro první triumf ve formuli 3. Také na zbývajících dvou místech na stupínku vítězů skončili jezdci, kteří letos ve formuli 3 debutují: junior Red Bullu Niko Kari a Joel Eriksson (oba Motopark). Na Guenthera nakonec zbylo jen zdrcujíccí páté místo za Strollem.

Pedro Piquet, jehož otec Nelson zde před dvaceti lety vyhrál první Grand Prix Maďarska, skončil těsně za synkem Adiana Neweye, Harrisonem pouze třináctý.

2. závod

Poučen svou dopolední chybou Maximilian Guenther tentokrát na startu nezaváhal. Do první zatáčky dosprintoval jako první a na této pozici strávil i zbytek závodu až do cíle. Stal se tak prvním jezdcem, který letos vyhrál podruhé. Tento druhý závod neskýtal ani zdaleka tolik akce, jako první. Také druhý Ralf Aron držel svou pozici kompletních 22 kol. Třetí dojel chráněnec Ferrari, Guan Yu Zhou z Číny, když dokázal po dlouhém boji předjet Russella.

Pedro Piquet, který letos jezdí v lakování brabhamu svého otce ze začátku osmdesátých let, skončil znovu mimo bodovaných míst jako čtrnáctý. 

3. závod

Nedělní závod formule 3 na Hungaroringu se konal za deště. I tuto třetí jízdu v zásadě ovládli Guenther s Russellem, ani jeden z nich však nakonec nezískal body. Zasloužil se o to nepovedený Britův útok v šestém kole, když Němce poslal do svodidel a sám později odstoupil s nalomeným závěsem.

Ze smůli favoritů těžil toho dne dobře naladěný outsiber Ben Barnicoat (Hitech). Chráněnec organizace "Racing Steps Foundation" startoval ze šestého místa, využil ale chyb Cassidyho, Zhoua a Camary, aby se posunul na třetí pozici, která po odpadnutí Guanthera a Russella znamenala vítězství. Druhý dojel Joel Eriksson před Lancem Strollem, zatímco Pedro Piquet sedmým místem sebral první mistrovské body své kariéry.

Příští závod seriálu se pojede v polovině května v ulicích pyrenejského Pau.

Výsledky závodů Evropského mistrovství F3 na Hungaroringu:

1. závod

1. Ralf Aron, Prema-Dallara-Mercedes
2. Niko Kari, Motopark-Dallara-VW
3. Joel Eriksson, Motopark-Dallara-VW
4. Lance Stroll, Prema-Dallara-Mercedes
5. Maximilian Guenther, Prema-Dallara-Mercedes

2. závod
1. Maximilian Guenther, Prema-Dallara-Mercedes
2. Ralf Aron, Prema-Dallara-Mercedes
3. Guan Yu Zhou, Motopark-Dallara-VW
4. George Russell, Hitech-Dallara-Mercedes
5. Sergio Sette Camara, Motopark-Dallara-VW

3. závod
1. Benjamin Barnicoat, Hitech-Dallara-Mercedes
2. Joel Eriksson, Motopark-Dallara-VW
3. Lance Stroll, Prema-Dallara-Mercedes
4. Guan Yu Zhou, Motopark-Dallara-VW
5. Sergio Sette Camara, Motopark-Dallara-VW

Celkový stav šampionátu po šesti závodech:


1. Maximilian Guenther          70 b.
2. Lance Stroll                        66 b.
3. Joel Eriksson                      58 b.
4. Nick Cassidy                       56 b.
5. Ralf Aron                             55 b.