Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvjat se omlouvá

Kvjat se omlouvá

… ale nemusí se do něj všichni strefovat.

Daniil Kvjat dostal během dnešního závodu trestný průjezd boxovou uličkou s 10 sekundovou zastávkou, jeden z nejtvrdších na seznamu trestů za způsobení kolize, v tomto případě dvou kolizí se Sebastianem Vettelem. Mladý Rus vysvětluje, že se mu před druhou zatáčkou zablokovala kola.

"Nečekal jsem, že (Sebastian Vettel) tak velmi zpomalí," začal vysvětlovat Kvjat. "Zatlačil jsem na brzdový pedál, ale to už bylo zbytečné, protože když se jednou zablokují kola, už nemůžete nic dělat. Kvůli tomu jsme měli první kontakt. Před druhým jsem byl těsně za ním a nemohl jsem vidět, co se děje vpředu. Jednoduše velmi zpomalil a už jsem neměl čas zareagovat."

Navzdory vysvětlení, že žádnou velkou chybu neudělal, se všem omluvil. Nejvíce je mu asi líto, že závod pokazil i svému týmovému kolegovi, Danielu Ricciardovi, do kterého se Vettelův vůz odrazil po prvním kontaktu a který z Ruska také odejde bez bodů.

"Veškerý chaos jsem samozřejmě vyvolal já, takže se teď samozřejmě necítím nejlépe, ale to se občas stává. Omlouvám se každému, komu se tam něco stalo a určitě se z toho poučím. Nejspíš jsem za celou kariéru ještě nikdy nenadělal tolik zmatku, ale obvykle se z toho poučím a příště bych to už měl udělat lépe. Musíme si o tom mluvit, budeme mluvit, ale více se udělat nedá. Každý řekne svůj názor a samozřejmě, nyní je snadné strefovat se do mě a řekl bych, že to všichni využijí, ale to mě netrápí."



Ricciardo po závodě protrpěném s poškozeným vozem samozřejmě opravdu nebyl Kvjatovým počínáním nadšený.

"Závod ve skutečnosti skončil hned po startu," řekl australský jezdec ve službách Red Bullu. "Závod jsme sice dokončili, ale vůz byl po první (druhé, pozn. red.) zatáčce hodně poškozený, takže ani nevíme, jaká by dnes byla naše reálná rychlost.

Dostal jsem se mezi Seba na vnitřní a Sergia (Péreze) na vnější straně. Viděl jsem, jak do mě Seb narazil, ale hned jsem věděl, že to nebyla jeho vina, že ho někdo trefil zezadu. Během jízdy za bezpečnostním vozem jsem viděl záznam na velkoplošné obrazovce a tak se zdá, že to byl Dani, což je trochu frustrující.

Přitom tam byly tři vozy vedle sebe, takže nemám tušení, kam se Dani tlačil. Není to tak, že by na vnitřní straně ještě mohlo být nějaké místo, celá šířka trati byla zablokována, nebylo tam žádné místo. Je to úzká zatáčka a brzdí se do ní z vysoké rychlosti, trochu jako v Monze. V takových místech se snadno něco semele, snadněji než v Šanghaji, ale tomu se je třeba přizpůsobit.
"

Za Kvjata se už omluvil i Christian Horner.

"Bohužel náš závod byl totálně zničen hned po startu. Myslím, že Dani prostě jen špatně odhadl místo brzdění, pak vrazil do Seba a ten zas narazil do Daniela. Dvě ztracené přední křídla, poškozené vozy a nakonec žádné body a samozřejmě taky zničený Sebastianův závod. (Vettel) byl samozřejmě trochu frustrovaný, ale nemohu nic jiného, ​​jen se omluvit, protože tentokrát je bohužel viníkem Daniil Kvjat," řekl šéf Red Bullu.