Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault utratil pouze 3 vývojové žetony

 Renault utratil pouze 3 vývojové žetony

Nadále jich má ze všech nejvíc.

FIA dnes prozradila, že Renault potřeboval k homologaci B-verze své pohonné jednotky pouze 3 vývojové žetony.

Všichni výrobci motorů dostali v lednu 32 žetonů a francouzská automobilka do začátku sezóny minula pouze 7 a další žeton šel na jednu menší změnu ještě před VC Bahrajnu. S takovou pohonnou jednotkou Max Verstappen před dvěma týdny vyhrál Velkou cenu Španělska a od B-verze se očekává, že vozy Red Bullu a Renaultu díky ní zrychlí o přibližně polovinu sekundy na kolo. Renault stihl před VC Monaka vyrobit pouze dva kusy, které skončily ve vozech Kevina Magnussena a Daniela Ricciarda, vítěze dnešní kvalifikace. Jelikož Renault utratil pouze 3 žetony, do konce sezóny mu jich zbývá ještě 21.
 
Ještě dříve, než FIA oficiálně oznámila změnu, poskytl Cyril Abiteboul rozhovor, v němž zdůraznil, že závody ve vývoji nejsou závody v utrácení žetonů. Jinak řečeno, pokud se automobilce podaří zásadně zlepšit jednu oblast pohonné jednotky, nestojí ji to více žetonů, než kdyby stejnou oblast zlepšila pouze nepatrně.

"Musíte si odvyknout dávat do jedné roviny počet utracených žetonů a zlepšení časů na kolo," řekl generální ředitel Renault Sport. "Můžete najednou použít všech 32 žetonů a nic tím nezískat, nebo použít jeden žeton a udělat z něj svou kouzelnou hůlku, kterou se vše změní. Jsme si jistí, že letos je náš poměr získaného výkonu a utracených žetonů mnohem vyšší než loni."

Zbývající žetony:

Renault - 21
Honda - 14
Mercedes - 11
Ferrari - 6

Žetonový systém letos skončí, od příštího roku bude vývoj pohonných jednotek volný.