Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez se těší z dalšího pódia

Pérez se těší z dalšího pódia

Byl to tvrdý boj se sladkým koncem.

Sergiu Pérezovi se včera podařilo dostat barvy Force India na stupně vítězů, podruhé během tří závodů. Pro svůj tým tak získal mnoho bodů do Poháru konstruktérů a čím dál hlasitěji žádá o místo v některém ze špičkových týmů.

Úspěch může být o to sladší, že přišel po víkendu jako na horské dráze. Mnozí z nás nevěřícně kroutili hlavami, když svůj vůz nasměroval do bariéry v samém závěru třetího tréninku. Mechanici měli co dělat, aby se Mexičan mohl zúčastnit kvalifikace a on se jim za to odměnil nečekaným druhým místem. Jelikož ale náraz do bariéry zničil převodovku, měl úspěch sladkohořkou příchuť, protože o skvělé místo na startu vzápětí přišel a posunul se o 5 míst níže. V neděli následoval dobrý start a po brzkých zastávkách soupeřů se celkem pohodlně dostal na třetí místo. Pak přišla další vzrušující část, ve které ho Force India vypustila z boxů před Lewise Hamiltona a tato dvojice se pak společně prořezávala zpět ke stupňům vítězů a za oběť jí padli Felipe Massa i Daniel Ricciardo. Hamiltona pak postihl technický problém, zatímco Pérezovi stačilo dojet těsně za Kimim Räikkönenem, kterého v cíli čekal 5 sekundový trest. Předjetí v posledním kole závodu už pak bylo jen třešničkou na dortu.

"Věděl jsem, že stupně vítězů nejsou mimo dosah, ale bylo to velmi těžké, velmi těžký úkol," řekl šťastný Pérez. "Skvělé první kolo nás dostalo před Williams (Felipeho Massu) a Toro Rosso (Daniila Kvjata). Myslím, že to byl jeden z klíčových bodů závodu. První kola byla opravdu náročná, pneumatiky se hodně drolily. Hlavně jsem nepanikařil. Nejjednodušší řešením by bylo udělat zastávku, hlavně když Kimi a pár jezdců za mnou zastavilo, ale my jsme se rozhodli vydržet déle. Dalo se to do pořádku. To byl další důležitý bod mého závodu.

Přesto jsme zastavili brzy na to, že jsme jeli na jednu zastávku, a když jsem vyjel z boxů, Lewis mě okamžitě dostal pod tlak. Jel jsem nejrychleji, jak se dalo. Zahřát měkké pneumatiky nebylo celkem jednoduché, takže v prvních kolech po zastávce bylo těžké udržovat Lewise za sebou. Pak se odstup zvětšil a začal jsem útočit na Kimiho, ale zároveň jsem musel dávat pozor na pneumatiky, protože kdykoli mohl vyjet safety car. Neuvěřitelné, že nevyjel.
"

Věděl, že Räikkönena nemusí předjet a mohl bezpečně dojet pro třetí místo, ale v posledních kolech to už nevydržel a využil, že Räikkönen měl starší a také zničenější pneumatiky.

"Už jsem se staral pouze o pneumatiky a ujišťoval se, že to zvládnu do cíle. Věděl jsem, že dostal penalizaci, takže jsem se držel blízko něj a na konci jsem uviděl příležitost a že bude bezpečné to udělat. Byl to dobrý pocit, takto se dostat na třetí místo."

Pérezovu týmovému kolegovi, Nicu Hülkenbergovi, se opět nepodařilo využít potenciál, který vůz VJM09, zdá se, má na vícero typech okruhů. Po chybě v kvalifikaci musel startovat ze středu pole, kde do něj hned po startu vrazil Esteban Gutiérrez. Po těžkém boji pak obsadil deváté místo. Force India měla slabý začátek sezóny, ale po přičtení sedmnácti bodů se ocitá na půli cesty mezi středem pole a Williamsem.