Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pérez zachraňuje svůj tým

Pérez zachraňuje svůj tým

Ale před kým?

Jak jsme se včera dozvěděli, tým Force India je v insolvenčním řízení, o které požádala společnost spravující finance Sergia Péreze. Mexický závodník nyní nabízí vlastní vysvětlení, proč tak učinil. Můžeme a nemusíme věřit, že to nemá nic společného s tím, že si takto vymáhá zaplacení dluhu tří milionů britských liber.

"Ocitl jsem se ve velmi složité situaci," vysvětluje 28letý jezdec. "Poslední asi tak měsíc byl pro mě velmi náročný pro mě, pro tým a já se ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny..Dostali jsme se do bodu, kdy se muselo něco udělat pro záchranu 400 pracovních míst v týmu. Nejraději bych se tomu úplně vyhnul, protože nakonec jsem jen jezdec. Jenže už to zašlo příliš daleko a pár členů týmu mě požádalo, abych vystoupil do popředí a zachránil ho.

Jiný věřitel chtěl jít před soud a požádat o insolvenční řízení, ale takovým způsobem, že by tým mohl zcela přestat existovat. V takové situaci jsem byl požádán, abych zachránil tým. Abych to byl já, kdo stiskne spoušť a vydá tým do rukou insolvenčního správce.

Nemá to nic společného s mým nevyplaceným platem. Jedinou motivací pro mě byla záchrana tohoto týmu a zajištění jeho budoucnosti. Bylo to extrémně těžké rozhodnutí, emočně a duševně. Je to těžká situace, ani jsem se nedokázal soustředit na svou práci. Nerozumím všem právnickým pojmům, ale v podstatě jde o to, že bychom buď udělali tohle, nebo bychom viděli tým lehnout popelem."

Před kým ale vlastně Pérez Force India zachraňuje? V podezření je Vidžaj Mallya, šéf týmu a jeden ze dvou velkých spoluvlastníků. Sám o ochranu před věřiteli nepožádal a do poslední chvíle před médii popíral, že se tým dostal do vážných finančních problémů a potřebuje nového majitele. Správce nyní může tým prodat dostatečně majetnému zájemci i bez jeho souhlasu. Pérez s ním, alespoň prozatím, nemluvil.

"Osobně mám Vidžaje moc rád. Mé srdce krvácí, protože vím, že toto pro něj z krátkodobého hlediska nebude dobré. Všichni víme, čím si teď Vidžaj prochází. Je to pro něj náročné období, nejen kvůli soudům, ale i finančně," tvrdí Pérez. "Tým už neměl peníze na fungování, a když jsem byl jediný, kdo s tím mohl něco udělat, tak jsem musel. Od začátku ledna už ani nejsme závodní tým. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo všechny opět sjednotit. Doufám, že na konci tohoto všeho bude stáj, která bude stabilnější, bude se moci posunout na vyšší úroveň a znovu bude pracovat jako závodní tým."

Bez znalosti britského práva a detailů situace si nemůžeme udělat kompletní obrázek o tom, co se děje v zákulisí a co s čím souvisí. Kromě Péreze má tým menší věřitele, hlavně dodavatele. Péreze podpořili dva větší. Jedním je BWT s jeho (laikovi podivnou) smlouvou na hlavního sponzora týmu za poskytnutí peněz formou půjčky, a druhým skupina Daimler/Mercedes, která s Force India obchoduje prostřednictvím několika dceřiných firem včetně týmu F1. Společně prý mají pohledávky ve výši až 13 milionů amerických dolarů. Také se říká, že Pérez s jeho pěknými řečičkami je nastrčenou figurkou Mercedesu, protože si německá automobilka nechce pokazit renomé tím, že přivede na pokraj bankrotu soukromý tým F1.

Respektovaná média ale tvrdí, že stopa vede zpět k Mallyovi, jenž je, skrz mateřskou společnost Orange India sídlící v Lucembursku, největším věřitelem dceřiné Force India Formula One Team. Údajně se má jednat o ohromnou částku 159 miliónů liber.

Zajímavé je, že sponzor Rich Energy údajně na záchranu týmu před soudem nabízel 30 miliónů liber ve dvou splátkách s rozestupem jednoho roku. Soudce návrh zamítl a Rich Energy pak počínání věřitelů "Péreze, Mercedesu a BWT" nazvala "hanebným".