Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Belgie?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Belgie?

Mercedes a Ferrari s velmi odlišnými strategiemi.

Dlouhá letní přestávka se již pomalu blíží ke svému konci. Už na konci tohoto týdne se pojede Velká cena Belgie a je tedy vhodný čas podívat se, jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro jeden z nejrychlejších okruhů v kalendáři F1, Spa-Francorchamps.

Jezdi si, jako obvykle, vybrali 10 sad pneumatik, přičemž v nabídce byly super-měkké (červené), měkké (žluté) a středně-tvrdé (bílé). Dodavatel Pirelli každému přidal jednu červenou sadu pro Q3 a po jedné žluté a bílé sadě pro závod.

Jak vidíme, jezdci Mercedesu při vybírání zašli do extrému a od Pirelli si nechají dodat pouze 4 sady červených pneumatik. Nejměkčí sady se zpravidla využívají v kvalifikaci, ale Mercedes se může pokusit dostat do Q2 a možná i do Q3 na žlutých pneumatikách. Díky tomuto rozhodnutí budou mít Lewis Hamilton i Nico Rosberg bohaté zásoby žlutých i bílých sad pneumatik. Nikdo jiný si nevybral jen 4 sady červených, pouze jezdcům Manoru bude stačit 5 sad, ostatní jich budou mít 6 až 7.

Tábor Ferrari je přesvědčen, že správná bude opačná strategie. Jeho jezdci si nechají dodat pouze jedinou sadu bílých pneumatik a spolehnou se na kombinaci žlutých a červených. Týmy Red Bull, Williams, Force India i McLaren byly opatrnější a jejich jezdce bude v Belgii čekat 3 až 6 sad pneumatik z každého druhu, Výjimkou jsou jen Valtteri Bottas a Felipe Massa, kteří budou mít 7 červených sad.