Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen nebude na pole position

Verstappen nebude na pole position

Red Bull mu vyměnil převodovku.

Již dnes je jisté, že Max Verstappen nebude tuto neděli stát na pole position. I kdyby sobotní kvalifikaci vyhrál, odstartuje až ze šestého místa. Důvodem je výměna převodovky. Nizozemec využije již pátou, přičemž jezdec by měl po celou sezonu vystačit se čtyřmi kusy. Trestem se použití převodovky navíc je ztráta pěti míst na startu velké ceny. Trest se nijak nedotkne sobotního sprintu.

Verstappen si na začátku roku často stěžoval na špatně synchronizovanou převodovku, ale nevíme, zda to je důvodem, proč jich má málo ještě před letní přestávkou. Také ale nemusí být pravdou, že už zničil čtyři převodovky. Red Bull mohl učinit taktické rozhodnutí, jelikož ve Spa-Francorchamps se dobře předjíždí a hlavně na rovince Kemmel následující za Eau Rouge může RB19 předvést svou vysokou maximální rychlost s efektivním využíváním DRS. Verstappen tedy může přijmout trest a zároveň zůstat favoritem pro zisk trofeje pro vítěze.

Sergio Pérez už také použil čtyři převodovky, takže za nejbližší výměnu také obdrží trest, stejně jako Pierre Gasly z Alpinu a Nico Hülkenberga a Kevin Magnussen z Haasu. Gasly a Hülkenberg jsou zároveň blízko prvnímu trestu za nadspotřebu pohonných jednotek, takže je pravděpodobné, že si nechají udělit oba tresty najednou a smíří se se startem z posledního řady.

V Maďarsku vyhrál ze druhého místa, v Belgii na něj čeká větší výzva. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull