Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen jede na titul

Verstappen jede na titul

U Red Bullu je nespokojený pouze Pérez.

Max Verstappen včera ovládl závod dříve, než se dostal do jeho poloviny. A vůbec mu nevadilo, že odstartoval až jako třináctý. Pokud to takhle půjde dále, mistrovský titul má prakticky v kapse. I kdyby se občas něco pokazilo, před druhým jezdcem šampionátu má velmi pohodlný, 93bodový náskok. A navíc je tím jezdcem jeho týmový kolega.

"Vůz byl neskutečně dobrý od prvního tréninku," řekl úřadující šampion. „Neřekl bych, že jsme čekali takhle dobrý víkend. Ale kdo by si stěžoval na pozitivní překvapení? Jízda na tomto okruhu v našem voze, to byla jedna báseň. Start ze čtrnáctého místa vždy předznamenává komplikace, ale poté, co jsme se v prvním kole úspěšně vyhnuli incidentům a safetycar zklidnil situaci, jsem už prostě jen předjížděl jeden vůz za druhým. O tak dobrém víkendu se mi opravdu ani nesnilo.

Bylo to jen specifičností okruhu Spa-Francorchamps, nebo je to trend nastavený vylepšeným vozem Red Bullu? Šéf týmu naznačil, že možná ani jedno z toho. Pointa může být v tom, že vozy změnili soupeři Red Bullu, kvůli začátku platnosti technické vyhlášky zakazující porpoising.

Řekl bych, že tento okruh našemu vozu opravdu vyhovuje. Máme (aerodynamicky) efektivní vůz, našli jsme velmi dobré nastavení a Max tady byl od prvního kola tréninku prostě fenomenální,“ řekl Christian Horner. „Hodně se mluvilo a hodně se očekávalo od nové technické vyhlášky, která ale asi ostatním ublížila o dost více než nám. My v podstatě děláme s vozem totéž, co jsme dělali i předtím. Asi bych měl jít Totovi (Wolffovi, šéfovi týmu Mercedes) za tu vyhlášku poděkovat!

Verstappen Péreze dojel, předjel a zmizel v dálce. Foto: Red Bull

Jediní nespokojení v Red Bullu mohou být Sergio Pérez a parta kolem jeho vozu. Mexičan startoval ze druhého místa ve stejném voze jako měl Verstappen, ale v cíli byl o 18 vteřin později než on. Samozřejmě se mu těžko smiřuje s tím, že vůz je dominantní pouze s Verstappenem za volantem.

Vůz je nepochybně rychlejší, než byl na začátku sezony. Mně ale teď vyhovuje méně,“ řekl druhý v cíli. „Občas si jezdec na vůz časem přirozeně zvykne, občas je nutné překopat se horou dat a analýz. Velmi doufám, že po tomto víkendu začneme vozy nastavovat trošku odlišně a budeme se věnovat rozdílům mezi námi.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, F1i, úvodní foto: Red Bull