Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Toro Rosso si chce udržet svého technického ředitele

Toro Rosso si chce udržet svého technického ředitele

Je James Key druhý Newey?

Technické oddělení Toro Rosso má ve svém středu velmi uznávaného technického ředitele Jamese Keye a nehodlá se ho vzdát.

Italský tým Red Bullu nemá ani zdaleka takový rozpočet, jako A-tým, za volanty vozů sedí mladí jezdci, případě úplní nováčci a v zadní části monopostu je už třetí rok po sobě hluboce podprůměrná pohonná jednotka. Tým přesto poměrně úspěšně bojuje ve středu pole a nejednou se mu již podařilo zkřížit cestu vozům Red Bull Racingu. Zásluhy za to se do značné míry připisují Keyovi, který už byl technickým ředitelem finančně podvyživených týmů Midland a Spyker, pomohl Force Indii odrazit se ode dna, se Sauberem zažil úspěšné roky po odchodu BMW a na konci sezony 2012 u Toro Rosso nahradil Giorgia Ascanelliho.

V zákulisí se říká, že Key už dostal několik zajímavých nabídek od větších týmů a ta úplně nejlákavější přišla letos od Ferrari, které chtělo náhradu za Jamese Allisona a technický ředitel menšího italského týmu byl přirozeně nadějným kandidátem. Franz Tost by ale Keye dobrovolně nepustil.

"Samozřejmě jsme o těchto věcech diskutovali, ale James má smlouvu s Toro Rosso," řekl šéf týmu. "James je upřímný a pravý gentleman. Očekávám od něj, že bude respektovat svůj kontrakt. Kromě toho, u nás má dobré pracovní podmínky a kolem sebe dobrý tým. Proto doufám, že s námi zůstane."

Práce pro menší italský tým prý má své výhody.

"Osobně se domnívám, že prostředí v technickém týmu Toro Rosso je nyní velmi pozitivní. Máme dobré pracovní podmínky. Zbytek se uvidí příští rok, když budeme mít nové šasi i pohonnou jednotku Renault."

Tost věří, že Key může být během pár let uznávaný jako legendární Adrian Newey.

"James prošel během pár let ohromný kus cesty a nyní má kolem sebe excelentní tým. Adrian Newey je prostě mnohem zkušenější, ale jsem si jistý, že z Jamese se během pár let stane jedna z nejuznávanějších osobností technické části světa F1."