Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso: Verstappen jezdil podle pravidel

 Alonso: Verstappen jezdil podle pravidel

Ve Spa neměl být za co potrestán.

Mnozí zpochybňují správnost rozhodnutí stevardů VC Belgie nepotrestat Maxe Verstappena za jeho manévr na rovince Kemmel, kterým Kimiho Räikkönena donutil při vysoké rychlosti skočit na brzdu, přičemž mohlo dojít k nebezpečné havárii. Fernando Alonso ale vysvětluje, že Verstappen neměl za co být potrestán.

"Myslím, že máme pravidlo o měnění směru jízdy v brzdné zóně, nemůžete měnit směr, když je vedle vás jiný vůz a když je někdo za vámi, můžete směr změnit jednou," vysvětlil v Monze dvojnásobný mistr světa. "Nezdá se mi, že by Kimi už byl s Maxem bok po boku a vytlačil jej na trávu. Svůj manévr udělal hodně pozdě, ale možná si jen neuvědomil, kde je právě Kimi. Ale i tak, Kimi byl pořád za ním a může se použít to pravidlo (o jedné změně směru jízdy). Takže to bylo v pořádku."

Ani Alonso ale není spokojený se všemi Verstappenovými manévry, jeden v Maďarsku byl obzvláště nesprávný.

"Když Max a Kimi bojovali v Maďarsku, tak Max myslím udělal velkou změnu (směru jízdy), když už byli v brzdné zóně před druhou zatáčkou. Max tam byl příliš agresivní. Pak jsme o tom mluvili na schůzi jezdců před VC Německa a ani jednomu jezdci se Maxův manévr v Maďarsku nezamlouval, protože v brzdný zóně byste už neměli dělat žádné manévry. To je ale něco jiného, ​​než souboj uprostřed rovinky, kde se může udělat jedna změna, pokud vůz ještě není vedle vás."

Verstappena podpořili i jiní jezdci.

Lewis Hamilton: "Osobně na to (jeho manévry v Belgii) nemám žádný názor, protože se mě to netýká. Snažím se nemíchat do záležitostí jiných lidí. Je to šikovný a rychlý jezdec. Učí se. Je mladý. Je mu pouze 18 let. Většina z nás dělala v 18 letech pitomosti, to vím najisto. Tento chlapík má na kontě vítěznou trofej z velké ceny a je to výjimečný jezdec."

Sergio Pérez: "Přišel z úplně jiných vozů a v F1 se setkal s mnohem zkušenějšími, nejlepšími jezdci. Max je vynikající jezdec, jen to občas přežene s agresivitou. Dělá manévry v brzdných zónách a podobné věci, ale já jsem s ním ještě neměl incident, ze kterého bych měl pocit, že to přehnal."

I Pérez byl přitom ve Spa Verstappenem vystrčený mimo trať, ale získal pozici, stevardi to nechali tak a jezdci Force India se to líbilo.

"Podle mě to byla docela běžná závodní kolize. Samozřejmě mi mohl nechat místo, jako to udělal (Felipe) Massa, který mi tam to místo nechal. Ale s Maxem, tam jsem byl vpředu už na rovince a on mi nenechal žádné místo, protože brzdil opravdu velmi pozdě a snažil se tak bránit své místo, takže jsem musel projet křížem přes zatáčku. Byl jsem rád, že to stevardi nechali tak, bylo to závodění."