Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton: Poškozená pneumatika nebude problém

Hamilton: Poškozená pneumatika nebude problém

Rosberg nemá žádné výmluvy.

První řadu na startu zítřejšího závodu podle očekávání obsadí Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Hamilton patří k nejúspěšnějším jezdcům VC Itálie, spolu se Sebastianem Vettelem mají po 3 vítězství a v historických tabulkách jsou nad nimi pouze Nelson Piquet a Michael Schumacher. Hamilton je mimořádně úspěšný i v kvalifikaci, pátou pole position se dostal na úroveň Ayrtona Senny a Juana Manuela Fangia.

"Samozřejmě jsem dnes velmi šťastný. Teprve tady v Monze jsem se dozvěděl, že je tu tento rekord a dnes jsem to celou dobu měl někde vzadu v hlavně, ale samozřejmě jsem se tím nemohl nechat ovládnout. Je pro mě velkou ctí být po boku Senny a Juana Manuela, úžasných jezdců. Ani za milion let by mě nenapadlo, že mé jméno by mohlo být zmiňované spolu s těmito jmény. Jsem na to velmi hrdý," řekl po kvalifikaci Hamilton.

"Během celého víkendu cítím velkou sebejistotu a teď jsem ji měl také, hlavně v posledním kole to bylo fantastické. Fantastická trať, fantastické publikum, děkuji všem lidem, kteří sem kvůli nám přišli. Jak pořád říkám, tento tým je v každém závodu fenomenální. Mám velké štěstí, že za něj jezdím, že ho reprezentuji a že mám takový vůz."

Úřadující šampion deklasoval všechny soupeře včetně Rosberga, který byl o téměř půl sekundy pomalejší. Kvalifikace ale neproběhla úplně ideálně. Mercedes, vědomý si své převahy, se rozhodl nechat své jezdce do Q3 postoupit na měkkých, ne soupeř-měkkých pneumatikách. Postupová sada pneumatik je ta, na níž 10 nejlepších jezdců kvalifikace odstartuje do závodu a Hamilton s Rosbergem budou mít zítra v prvním stintu výhodu odolnějších pneumatik. Úřadující šampion ale při brzdění do první šikany zablokoval kola a na pneumatikách vznikla ploška. Takto poškozená pneumatika způsobuje vibrování vozu a mnoho dalších nepříjemností. Hamilton se na trať vrátil a pokusil se svůj vlastní čas překonat na super-měkkých pneumatikách, ale po chybě v poslední zatáčce se mu to nepodařilo. Ploška prý ale není velká a nebude problémem.

"Pneumatiky nejsou skutečně poškozené. Bylo to jen malé zablokování před první zatáčkou, ale chcete, aby bylo před startem závodu všechno perfektní. Byl jsem dost rychlý, takže jsem se vrátil a měl jsem lepší čas, ale v poslední zatáčce jsem o něj přišel. Ale je to velmi malá ploška, ​​ani ji nebylo cítit. Nemyslím si, že to bude problém."

Nico Rosberg nebyl po získání druhého místa velmi hovorný, ale ani nehledal výmluvy.

"Nemám lepší vysvětlení než to, že udělal několik dobrých kol," řekl německý závodník. "Doposud jsem měl docela dobrý víkend s pár celkem dobrými koly, ale nebyl jsem dost rychlý. Neměl jsem žádný problém. Problémem bylo, že to byla jeho nejlepší kvalifikace za dlouhou dobu. To je vše."