Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Monza pod taktovkou Hamiltona

Monza pod taktovkou Hamiltona

Zajímavosti z Velké ceny Itálie.

Oficiální web F1 si po VC Itálie opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

V Monze sice bylo doma Ferrari, ale taktovku po celý víkend pevně držel Lewis Hamilton. Jen týden předtím v Belgii vyrovnal rekord Michaela Schumachera v počtu získaných pole positions a v Monze získal další, takže nyní je již tento rekord pouze jeho. Bylo to jeho 69. pole position.

Hamilton jako první jezdec letos vyhrál dvě po sobě následující velké ceny. V italském Chrámu rychlosti vyhrál počtvrté a pokud v budoucnu přidá ještě jedno vítězství, bude nejúspěšnějším jezdcem na této trati. Samozřejmě, s Michaelem Schumacherem.

A při porovnávání Hamiltona a Schumachera ještě zůstaneme. Hamilton závod absolvoval průměrnou rychlostí 243,626 km/h, čímž se dostal na páté místo historických tabulek. VC Itálie 2017 byla díky němu nejrychlejším závodem od VC Itálie 2006, kdy Michael Schumacher zvítězil s průměrnou rychlostí téměř 246 km/h.

Hamilton se díky svému vítězství a až třetímu místu Sebastiana Vettela dostal do čela šampionátu. V této pozici byl naposledy přesně před rokem po skončení VC Itálie 2016, kdy se na VC Singapuru připravoval s dvoubodovým náskokem na Nika Rosberga.

VC Itálie

 

Díky druhému místu Valtteriho Bottase Mercedes zaznamenal třetí letošní double. Fin už stál na osmnácti pódiích. To je o jedno pódium více, než má na kontě jeho krajan Keke Rosberg, mistr světa z roku 1982, který je také jedním z jeho manažerů. Daleko před ním zůstávají Kimi Räikkönen (88) a Mika Häkkinen (51).

Hamilton a Vettel již 18 závodů tahají šňůru bodovaných umístění. Začala v loňské VC Japonska.

Daniel Ricciardo letos poprvé zajel nejrychlejší kolo závodu.

Tým Force India opět potvrdil pověst spolehlivého sběrače bodů. Nadále platí, že Esteban Ocon bodoval v každém závodě sezony, pouze s výjimkou VC Monaka. Sergio Pérez získal pouze dva body za deváté místo, ale pro Force India to byla již 10. velká cena, ze které jí letos přivezli body oba jezdci. V tomto jsou lepší pouze Mercedes (12) a Ferrari (11). V Itálii bodovaly i oba vozy Williamsu, týmu z Grove se to povedlo podruhé v této sezoně.

Max Verstappen jezdící ve voze RB13 startoval do 13. závodu sezony z 13. startovní pozice. Není divu, že získal pouze jediný bod...