Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton ztratil závod ještě před první zatáčkou

Hamilton ztratil závod ještě před první zatáčkou

Opět neposlouchala spojka.

O vítězi Velké ceny Itálie rozhodl start závodu, který se mnohem lépe vydařil Nicu Rosbergovi. Lewisu Hamiltonovi nebyla jeho drtivá převaha ve včerejší kvalifikaci nic platná a než se dostal ze šestého místa na druhé, Rosberg si stihl vybudovat desetivteřinový náskok. S Danielem Ricciardem si Hamilton poradil ještě v prvním kole, ale Valtteri Bottas byl na koncích rovinek příliš rychlý a úřadující šampion musel čekat, dokud jeho soupeř přijde o výhodu super-měkkých pneumatik, zatímco on sám udržoval tempo na měkkých. Pak se před ním objevily dva červené vozy, se kterými ale nebojoval a spolehl se na jednozastávkovou strategii, jelikož vozy Ferrari měnily pneumatiky dvakrát.

Jeho šéf Toto Wolff byl po závodě přesvědčen, že Hamilton prostě nezvládl start tak dobře jako jeho soupeři.

"Lewis do vysílačky řekl, že to byla jeho chyba. Budeme to analyzovat," řekl Wolff během rozhovoru pro BBC. "Chceme, aby více odpovědnosti za výsledek leželo na jezdci a tentokrát se to obrátilo proti němu, ale předtím měl několik dobrých startů. To se stává."

Wolff mluvil o zákazu komunikace s jezdcem na startovním roštu a během zahřívacího kola, kvůli čemuž už inženýři u počítačů nemohou jezdcům radit ohledně práce se spojkou. To po závodě zmínil i Hamilton, ale svou vinu alespoň částečně popřel.

"Samozřejmě jsem prohrál na startu," řekl Hamilton. "Věděl jsem, že moji inženýři se tím mohou trápit, být z toho nervózní, proto jsem je chtěl uklidnit. Ale ve skutečnosti nevím, co se stalo. Později se na to podívám, ale všechno jsem udělal jako obvykle. Přesně stejná sekvence, ale řekl bych, že mi proklouzla kola. Něco jako Nicův start v Hockenheimu. Máme poměrně nekonzistentní spojku. Předtím jsme komunikovali s inženýrem, takže bylo snazší trefit se. Teď je to těžší."

Pro Nica Rosberga to bylo první vítězství na tomto okruhu a ani on neskrýval, že po startu bylo prakticky rozhodnuto.

"Bylo to úžasné! Tohle je pro mě velmi speciální den. Jsem šťastný, že se mi tady v Itálii konečně podařilo vyhrát. Je to neuvěřitelné. Vše se stalo na startu. Můj start byl výborný a to mi získalo vítězství. Tam se všechno rozhodlo."

Rosbergovi se takto podařilo Hamiltonův náskok snížit z devíti na dva body.