Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Závěrečný podnik Blancpain Sprint Cup v Katalánii

Závěrečný podnik Blancpain Sprint Cup v Katalánii

Přehled uchazečů o tituly v seriálu BGTS i krátkých závodech.

Dnes se na okruhu poblíž Barcelony uskuteční závěrečný podnik krátkých závodů společnosti SRO, jenž je zároveň završením seriálu Blancpain GT Series. Ten navíc zahrnuje výsledky z vytrvalostní části. V celkovém hodnocení obou sérií se bude o titulech rozhodovat pravděpodobně až v odpoledním hlavním závodě. V tomto článku se můžete seznámit s kandidáty na zisk nejcennějších trofejí.

Blancpain GT Series

Čtvrté místo v posledním vytrvalostním závodě na Nürburgringu sice znamenalo pro Baumanna s Buhkem (129 bodů, č. 84, z 8. místa) těsný únik titulu, stačilo však k převzetí vedení v celém seriálu BGTS. Naopak Rob Bell (124 bodů, č. 58, z 6. místa) se mohl navzdory nevydařenému závodu radovat z titulu ve vytrvalostní části, ale přišel o vedení v BGTS a na rakousko-německou dvojici ztrácí pět bodů.

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

Dvojice Baumman/Buhk si vybrala slabší chvilky v polovině seriálu BGTS

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

Vytrvalostní závody šly Bellovi lépe až do nepříliš zdařilého 24 hodin ve Spa, kde vybojoval prozatím letošní poslední dva body.

Šanci má i historicky první držitel titulu v BGTS z roku 2014 Laurens Vanthoor (100 bodů, č. 1, z 18. místa). Ten však ztrácí 29 bodů před podnikem, v němž je nyní ve hře maximálně 33 bodů.

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

Ve vydařeném úvodním víkendu v Misanu nasbíral Vanthoor necelou třetinu bodů. Poté se bodové konto rozrůstalo pozvolnějším tempem.

Pro hodnocení týmů platí přehozené pořadí na nižších pódiových stupíncích: vede HTP Motorsport (160 bodů, Mercedes č. 84, č. 85 a č. 86), následované belgickým WRT (146 bodů, Audi č. 1, č. 4 a č. 28) a britským Garage 59 (130 bodů, McLaren č. 58 a č. 59). Body pro tým získává pouze nejvýše umístěný vůz.

Zcela odlišná situace panuje ve třídě smíšených posádek. Zde je již rozhodnuto nejen o mistrovi (Michael Broniszewski) i nejlepším týmu (Kessel), ale také o obsazení zbývajících pódiových pozic. V amatérské třídě je rozhodnuto pouze u jezdců, když vedoucí Sdanewitsch sdílí vůz s druhým Lémeretem. Německo-francouzské duo se tak bude snažit uhájit jedenáctibodový náskok před stájí Rinaldi (respektive Black Pearl).

Blancpain Sprint Cup

Krátké závody mají z větší části odlišné kandidáty na titul. Z vedoucí dvojice Enzo Ide/Christopher Mies dal německý pilot přednost útoku na triumf v domácím mistrovství. Pomoci Idemu (79 bodů, Audi č. 33) k triumfu se pokusí z jiného vozu belgické stáje Robin Frijns.

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

Nejlepší výchozí pozici má po kvalifikaci třetí Ide.

Na vedoucí pozici mladého Belgičana se pokusí zaútočit hned dva mercedesy týmu HTP. V nepatrně lepší pozici se 17 body ztráty je již výše zmíněná dvojice Baumann/Buhk (62 bodů, č. 84). O další tři body méně má duo složené ze zkušeného matadora Bernda Schneidera a talentovaného mladíka Julese Szymkowiaka (59 bodů, č. 86).

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

Ve stejné řadě jakou soupeři z WRT bude stát dvojice Schneider/Szymkowiak.

Ještě v odpoledním klání může dobýt titul dvojice Bell/Parente (56 bodů, McLaren č. 58). Spíše teoretické naděje má pátá dvojice Vanthoor/Vervisch (46 bodů, Audi č. 1).

Velmi zajímavá situace je v týmovém hodnocení, kde na druhém a třetím místě proti sobě stojí vozy jedné stáje pouze s rozdílným jménem účastníka. Vedoucí pozice týmu HTP (90 bodů, Mercedes č. 84, č. 85 a č. 86) bude pod tlakem tria reprezentujícího účastníka Team WRT (81 bodů, Audi č. 2, č. 3 a č. 33), za nímž je další trojice belgických audi z Belgian Audi Club Team WRT (75 bodů, Audi č. 1, č. 4 a č. 28). S 59 body má v rovině teoretických úvah šanci i britský Garage 59 (McLaren č. 58 a č. 59).

Jestliže ve třídě smíšených posádek je v BGTS rozhodnuto, v krátkých závodech není změna vyloučena. Se 123 body po úspěšné sobotní kvalifikaci však může být dvojice Broniszewski/Piccini (č. 11, Ferrari 488 č. 11, Kessel) poměrně v klidu, neboť nejvážnější konkurenti ztrácí 27 bodů. Již po dopoledním závodě může být jasné, zda se dvojice Moulin-Traffort/Beuabelique (Mercedes č. 87, AKKA ASP) bude muset spokojit se stříbrem. Větší šance má francouzský tým na ohrožení vedoucí pozice týmu Kessel (126 bodů, Ferrari č. 11) v hodnocení stájí. AKKA ASP (105 bodů, Mercedes č. 87 a č. 89) může těžit z účasti dvou vozů.

Ve třídě amatérů se bude z titulu radovat Claudio Sdanewitsch (128 bodů, Ferrari č. 55) a jeho tým AF Corse (128 bodů). Druhý v pořadí Lémeret (101 bodů) je kolegou německého jezdce. Na rozdíl od hodnocení celého seriálu BGTS, v krátkých závodech je náskok italské stáje na tým Black Pearl dostačující.

Zbývá již pouze pohár pro talentované mladíky neboli Silver Cup. S 24 body náskoku vede dvojice týmu Grasser Stolz/Beretta (101 bodů, Lamborghini č. 19) před zástupci belgické stáje WRT ve složení Meadows/Leonard (77 bodů, Audi č. 2). Triumfem v kvalifikaci si udržuje teoretickou naději i třetí Madsen z týmu Phoenix (71 bodů, Audi č. 5). Hodnocení týmů v této třídě není.

Čtvrtý podnik krátkých závodů BSC na Hungaroringu

 Až z 27. pozice startují Beretta se Stolzem, jejich největší rivalové jsou 22.

Sledování závodů

V níže uvedené tabulce naleznete časy vysílání přímých přenosů na internetu a v televizi. Možnost sledování závodů a kvalifikace nabídne pořadatel na svých stránkách Zde. Eurosport a Digisport se věnují živě pouze hlavnímu závodu, kvalifikační závod nabízí pouze ze záznamu anebo v sestřihu.

 Událost  Den  SRO  Eurosport 1  Digisport 3  Start
 Kvalifikační závod  Neděle  09,00–10,30  -  -
09,10
 Hlavní závod  Neděle  13,25–15,25  14,00–15,25  14,00–15,25
14,05

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

Profil šampionátu

Blancpain Sprint Cup (Zde)

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.