Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Triumf týmu Black Falcon v Barceloně potvrzen

Triumf týmu Black Falcon v Barceloně potvrzen

Německý tým uspěl s protestem proti diskvalifikaci

Během závěrečného podniku vytrvalostních závodů a celého seriálu BGTS ve Španělsku zvítězil mercedes týmu Black Falcon posádky Buurman/Engel/Stolz. Dle zprávy vydané technickým delegátem Alainem Marquetem po ukončení pozávodní kontroly, byla však na sání nalezena černá páska, která nebyla zdokumentovaná během homologace vozu.

Komisaři pak rozhodli o diskvalifikaci, protože vůz neodpovídal článkům 6 a 11 Sportovních pravidel Blancpain GT Series. První z nich předepisuje soulad s technickými pravidly v průběhu celého víkendu, druhý pak shodu vozidel s homologací FIA. Německá stáj nedlouho poté podala protest proti jejich rozhodnutí.

Protest týmu Black Falcon byl projednán v Bruselu 17. října před odvolacím soudem belgického klubu RACB. Nyní byl zveřejněn konečný verdikt tohoto případu.

Bez jakýchkoliv námitek ze strany německé stáje byla konstatována přítomnost pásky na sání mercedesu. Podle představitelů týmu neměla vliv na výkonnost motoru. Dle Mezinárodního sportovního řádu FIA (článek 1.3.3.) však v případě neshody vozu s homologací není takové vysvětlení akceptovatelné. Postup technického delegáta soud uznal jako oprávněný.

Zároveň však dospěl k názoru, že trest udělený komisaři byl nepřiměřený. A to i v případě, že by došlo k případnému získání výhody. Během slyšení byla navíc k dispozici technická zpráva, která považovala navýšení výkonu použitím pásky za nepravděpodobné. Přiměřenějším trestem je uložení pokuty.

Rozhodnutí komisařů z Barcelony bylo zrušeno. Týmu Black Falcon byla udělena pokuta pět tisíc eur. Poplatek ve výši dva tisíce eur, který byl zaplacen při podání protestu, nebude německé stáji vrácen a soutěžící uhradí administrativní náklady ve výši pět set eur. S rozhodnutím soudu tým souhlasil a nepodá proti rozsudku odvolání.

První verze výsledků barcelonského závodu (více Zde) je platná. Tím došlo ke změnám v klasifikaci celého seriálu BGTS, ale především v jeho vytrvalostním díle. Trofej pro Rafaela Marciella a jeho tým Akka ASP nyní poputuje do Meuspathu. Šampionem v hodnocení týmu je Black Falcon (78 bodů, posun z 3. místa) před stájí Akka ASP (72 bodů místo 79). V klasifikaci jezdců získávají titul Luca Stolz, Yelmer Buurman a Maro Engel (73 bodů) před Marciellem (66 bodů místo 73).

 Black Falcon od počátku tvrdil, že pásku používá od pořízení vozů Mercedes-AMG GT3.

Portál Sportscar 365 zjišťoval další podrobnosti k případu. Dle jeho poznatků používali tuto pásku také u jiných stájí vybavených stejnou technikou. Většinou byla před závěrečným vytrvalostním podnikem odstraněna v reakci na podobný případ diskvalifikace Driese Vanthoora (Belgian Audi Club) po vítězném superpole před závodem 24 hodin ve Spa.