Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

AMG postaví sporťák s pohonnou jednotkou z F1

AMG postaví sporťák s pohonnou jednotkou z F1

Na silnicích se objeví rychlý a efektivní hybrid.

Mercedes AMG během Paris Auto Show odhalilo nový AMG GT C Roadster a tuto příležitost využilo k oznámení, že vyvíjí sportovní vůz nejvyšší kategorie, tedy ne supersport, ale hypersport, kam se řadí auta jako Ferrari Enzo, Bugatti Veyron, Pagani Huayra nebo McLaren P1. Nový vůz divize Mercedesu zaměřené na rychlé a výkonné vozy nemá za cíl nic menšího než u této kategorie vozů redefinovat pojmy efektivita a výkon.

"Jsem velmi rád, že vám mohu oznámit, že vytvoříme výkonný AMG hybrid, ve kterém bude použita technologie našich pohonných jednotek používaných ve Formuli 1. Bude to nejefektivnějším a zároveň nejvýkonnější a nejokázalejším vozem celé historie AMG. Někteří mu mohou říkat hypersport," oznámil šéf výzkumu a vývoje Mercedesu, Thomas Weber.

Do silničního vozu přirozeně nemůže být vložena pohonná jednotka, která po pár stovkách kilometrů potřebuje složitou údržbu a po pár tisíc kilometrech se beztak rozpadne. AMG ale může těžit z pokroku dceřiné společnosti Mercedes AMG High Performance Powertrains sídlící v anglickém městě Brixworth na poli využívání špičkových hybridních technologií, které kvůli použití ve vozech F1 musí být co nejlehčí, nejmenší a také nejodolnější. Mercedes se před sezonou chlubil, že jeho nejnovější pohonná jednotka dosahuje tepelnou účinnost 45 %.

Ve spolupráci s Adrianem Newey a týmem Red Bull vyvíjí ultrasport i Aston Martin. Geniální designér se ale soustředil hlavně na hmotnost a vůz AM-RB 001 má mít stejný počet koňských sil a kilogramů.