Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jedna výzva střída druhou ....

Jedna výzva střída druhou ....

Tomáš Enge se chystá na 24 hodinový závod v Brně.

Tomáš Enge je i v závěru letošní sezóny v jednom kole. Po úspěšném maďarském podniku Reiter Young Stars na Hungaroringu se o slovo přihlásil závěrečný podnik na Zandvoortu, ze kterého se Enge rychle přesunul do Brna, kde o nadcházejícím víkendu absolvuje premiérový 24-hodinový Epilog.

Tentokráte již však ne jako manažer, ale jako závodní jezdec u týmu True-Racing.

„Zandvoort byl jednoznačně nejtěžší, ale zároveň také nejúspěšnější podnik celé sezóny. Dvojice Mads Siljehaug a Maciej Dreszer dokázala vyhrát absolutní klasifikaci v prvním závodě, což je naprosto skvělý výsledek. Z českého pohledu je na tomto výsledku zajímavé také to, že o tuto posádku se starají studenti z ČVUT Praha. Dreszer se Siljehaugem pak stáli na bedně i v nedělním závodě, kdy dojeli na třetím místě a potvrdili tak svou skvělou formu. A aby toho nebylo málo, tyto skvělé výsledky posunuly posádku týmu RYS Hohenberg Event na druhé místo v celkovém hodnocení European GT4 Series,“ řekl Enge po zrychleném přesunu ze Zandvoortu do Brna.

„Žel tento víkend nepřinesl jen tyto úspěchy, ale i velké škody. V konečném součtu víkendu jsme zaznamenali celkem dost šrámů a také jednu totálku. O tu se v prvním závodě „postaral“ leader průběžného pořadí RYS, Lenny Marioneck, kterého tento kritický moment nakonec stál konečné vítězství. Z toho se nakonec radoval Marko Heistekangas. První čtveřici jezdců dělilo po konečném součtu pouhých deset bodů, což jenom podtrhuje, jak moc to bylo těsné a vyrovnané,“ dodává spokojeně Enge a obratem přidává také závěrečné hodnocení v kategorii děvčat:

„Napínavé to ale nebylo pouze v pánské kategorii, vždyť i mezi děvčaty se až do samotného konce bojovalo o každý bod. Před Zandvoortem měla k sedačce ve Blancpain Sprint Series pro sezónu 2017 blíže Caitlin Wood, ale Laura Kraihammer se nehodlala vzdát snadno a s přehledem ovládla první závodní jízdu. Stejný výsledek se Lauře podařil i v neděli, ale Caitlin moc dobře věděla, kolik bodů potřebuje získat k udržení svého malého náskoku a právo startu za volantem vozu specifikace GT3 si nakonec uhlídala.“

„Jsem rád, že první sezóna Reiter Young Stars má své šampióny a že vše dospělo do zdárného závěru. Je skvělé vědět, že jezdci jakými jsou právě Mads Siljehaug a Maciej Dreszer dokázali hned ve své první sezóně bojovat s absolutní evropskou špičkou. Jejich výsledky, ale také výkony celé řady dalších jezdců, jasně potvrdily potenciál a význam celého projektu Reiter Young Stars. Byla to vážně povedená sezóna a již teď se těším na další pokračování. Nyní se již ale chci plně soustředit na Epilog. Domácí start má pro mne vždy velice zvláštní náboj. Pojedu s KTM X-Bow GT4 rakouského týmu True-Racing. V posádce budu se třemi rakouskými jezdci Reinhardem Koflerem, Klausem Angerhoferem a Hubertem Trunkenpolzem.“

Engeho posádka nenastoupí do Epilogu s běžným vozem specifikace GT4, tak jako je tomu v Reiter Young Stars. Pokud by byl vůz dle technického předpisu pro kategorii GT4, byl by v případě 24H Series zařazen do třídy SP3. V daném případě se však jedná o speciál na kterém je uděláno několik úprav a právě tyto úpravy zařadí vůz a jeho posádku do třídy SP2.

„Naše auto bude lehce upravené a v porovnání s „běžnou“ specifikací GT4 bude naše auto o trochu rychlejší. Otázkou je, jak moc budou tyto úpravy prospěšné při těch nízkých teplotách, které se v Brně čekají. Já však věřím, že nás čeká úspěšný podnik, tak jako tomu bylo při mém prvním letošním startu na domácí půdě. Bylo to v červnu v Mostě, kde jsem startoval s pohárovou Octávií v rámci třetího podniku obnoveného Octavia Cupu,“ vzpomíná Enge na svůj, po dlouhé době, první start s předokolkou. Tehdy se mu s pohárovou Octávií podařilo získat pole position a ve druhém závodě vybojoval nejen body za čtvrté místo, ale také zaznamenal autorství nejrychlejšího závodního kola.

„Bude to můj pravděpodobně poslední letošní závod a tak bych rád pozval všechny fanoušky a příznivce na tuto velkou událost. Vždyť je to úplně poprvé, co Česká republika hostí 24-hodinový závod. Těším se na všechny lidi co nás přijedou do Brna podpořit a věřím, že si to všichni společně hodně užijeme,“ uzavírá Enge víkendové preview.