Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen: Druhé místo bylo jisté

Verstappen: Druhé místo bylo jisté

Kdo neriskuje, nezvítězí.

Max Verstappen nám včera předvedl obdivuhodnou jízdu ze 16. místa až na stupně vítězů, čímž výrazně přispěl k dramatickému závěru Velké ceny Brazílie. Nebylo by se to ale stalo, kdyby Red Bull nezariskoval a nezavolal ho zpoza Hamiltona do boxové uličky, kde dostal pneumatiky do přechodných podmínek. Po havárii Felipeho Massy a vyjetí safety caru se ale ukázalo, že nic takového jako přechodné podmínky nemá brazilské počasí v plánu a mladý Holanďan musel opět k mechanikům. Na nových pneumatikách do extrémního počasí a s pomocí přítlaku generovaného jeho vozem se pak probil až na třetí místo. Mohl být druhý, ale na svůj tým se ani trochu nezlobí. Riskovali, protože chtěli vyhrát.

"Podle mě jsme mohli pohodlně dojet pro druhé místo, ale občas musíte trochu riskovat. My jsme riskovali. Podařilo se mi pár skvělých manévrů, takže pokud jde o mě, jsem šťastný," řekl Verstappen, který pak některé části svého závodu rozebral podrobněji.

"Jako prvního (po stažení prvního safety caru) jsem předjel Kimiho. Měl jsem odzkoušené různé stopy a našel jsem jednu velmi dobrou. Věděl jsem, že pokud si ji Kimi nevybere, budu mít dobrou šanci. Od začátku rovinky jsem se tlačil na stranu, abych byl na vnitřní straně první zatáčky a vyšlo mi to. Pak jsem měl před sebou volnou cestu. Pak přišla červená vlajka, restart, přitom trať byla horší než předtím.

Měl jsem dobrou rychlost a dobrý souboj s Nicem ve třetí zatáčce. Chtěl jsem se dostat těsně za Lewise, ale pak jsem dostal ten masivní smyk. Měl jsem štěstí, že jsem nepoškodil vůz. Zavolali mě do boxů, absolvoval jsem zastávku, ale pak začalo pršet a v posledním sektoru (s rychlými zatáčkami před hlavní rovinkou) byl vůz na přechodných pneumatikách neřiditelný. Musel jsem znovu do boxů a vrátil jsem se na 16. místo, začal opět předjíždět. Ani jsem nevěděl, na jakém místě vlastně jsem, předjížděl jsem hodně soupeřů a získal zpět pódiové místo."

Verstappen překvapil i vlastního otce, bývalého jezdce F1, Jose Verstappena.

"Musím přiznat, že mě dnes překvapil. Viděl jsem už hodně jeho závodů, ale dnes byl neuvěřitelný. Nedostal dobrou strategii, měl smůlu na počasí, ale pak byl tak dobrý, že to za to stálo. Je to skvělé pro celou F1, všichni jsou nadšeni. Co víc by si mohl přát?"

Stejně nadšený byl i Verstappenův šéf.

"To byla jedna z nejlepších jízd, jaké jsem kdy v F1 viděl. Jeho návrat vpřed byl prostě úžasný," řekl Christian Horner. "Dali jsme mu přechodné, v tom momentě to vypadalo jako nejlepší volba. Daniel udělal pár nejlepší sektorových časů… Doufali jsme, že bychom tak mohli vyhrát závod, ale déšť zesílil. Jeho posledních 15 kol bylo úžasných. Na středních měl problém v posledním sektoru, takže výměna byla i otázkou bezpečnosti. Pak se chtěl vrátit na pódiové místo, využíval každý kousek asfaltu, který mu mohl poskytnout nějakou přilnavost a navzdory strašlivým podmínkám se vůbec nebál."