Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč Verstappen nepustil Péreze?

Proč Verstappen nepustil Péreze?

Jeho kolega prý v Monaku havaroval úmyslně!

V zákulisí F1 koluje zajímavá kleveta o tom, proč Max Verstappen v Brazílii odmítl pustit Sergia Péreze před sebe. Podržel si pro něj nepodstatné šesté místo, zatímco Péreze tým Red Bull tlačí na druhé místo šampionátu jezdců, aby bylo ovládnutí sezony 2022 úplné. Částečně jsme o tom už psali, má za tím být Pérezova havárie v kvalifikaci na letošní VC Monaka. Stále více se však mluví o tom, že Verstappen ví, že Pérez havaroval schválně.

Sergio Pérez se měl údajně sám přiznat šéfům, Christianu Hornerovi a Helmutu Markovi, kteří beztak měli k dispozici data z jeho vozu. Můžeme si domyslet, že jeden z nich byl potom upřímný k Verstappenovi. Samozřejmě žádný zástupce týmu nesmí být v tomto upřímný k médiím. Úmyslné zablokování trati havárií je přece podvod, Schumacher byl za "Parkmanever" v roce 2006 přísně potrestán. Prý proto nikdo z nich nemluví o důvodech, ačkoli Verstappen by asi rád, jenže to by už šéfy hodně naštval. Když dostal přímou otázku, zda jeho jednání nějak souviselo s Monakem, jeho odpovědí bylo prosté: „Neřeknu!“

Dovysvětlení si žádá, proč by Pérez havaroval, aby si udržel třetí místo na startu, za vozy Ferrari. Velká cena Monaka se jela hned po Velké ceně Španělska. To byl závod, kde se Verstappen dostal do vedení šampionátu. Ferrari na začátku roku hodně těžilo z technických problémů Red Bullu, avšak po třech Verstappenových vítězstvích v řadě už byl za nejlepší vůz považován RB18.

Co nedává smysl dnes, dávalo ještě smysl tehdy, když v šampionátu zaostával Pérez za Verstappenem pouze o 25 bodů a velká většina sezony byla před nimi. Mexičan si jistě představoval, že po seznámení se s týmem v prvním společném roce, dokáže ve druhém překvapit a vyzve Verstappena k souboji o mistrovský titul.

Vyhrál Pérez v Monaku podvodem? Foto: Red Bull

Red Bull byl v závodě rychlejší než Ferrari, stratégové Red Bullu pohotovější a přirozeně z toho více těžil vůz vpředu, jelikož Monako je celé o pozici na trati a taktice. Dnes již víme, že Pérezovy body za vítězství nic nezměnily a ví to i Verstappen. Avšak podraz a ztrátu šance na vítězství v Monte Carlu asi mohli Verstappena rozzlobit natolik, že vydržel čekat na příležitost vrátit kolegovi ránu pod pás. Frustrace pak byla o to větší, že Verstappen musel před médii držet bobříka mlčení.

Zdroj: Viaplay, úvodní foto: Red Bull