Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen cítil bezmoc

Verstappen cítil bezmoc

V souboji se nedopustil ničeho špatného.

Jak Velká cena São Paula nabila Lewise Hamiltona sebejistotou, tak nechala ve smutku Maxe Verstappena. Navzdory všem výhodám nedokázal rivala v boji o titul udržet za svým zadním křídlem.

Již ve třetí zatáčce jsem věděl, že půjde přede mě, protože už v tu chvíli byl extrémně blízko za mnou,“ řekl jezdec Red Bullu. „Už dvě kola předtím jsem začal mít vážné problémy s trakcí a pneumatikami, takže jsem věděl, že to nebudu mít lehké, ale to víte, stejně jsem doufal. Nakonec jsem rád, že jsem to na těch pneumatikách vydržel až do cíle. Chtěl jsem vyhrát závod, ale alespoň to byl zajímavý boj, ačkoli já jsem byl nakonec dost bezmocný. Alespoň chvílemi to ale byla zábava a doufám, že fanoušci se dobře bavili.

K předjetí nakonec došlo na rovince s pomocí DRS, jelikož Hamilton byl v závěrečné fázi závodu podstatně rychlejší. V paměti určitě zůstane předchozí nezdařený pokus, ve kterém se už téměř předjetý Verstappen na vnitřní straně zatáčky moc neobtěžoval s brzdami, vzal oba vozy mimo trať a takto si dočasně udržel vedení v závodě.

Bojovali jsme o to, kdo bude první v zatáčce, proto jsem brzdil trošku později, ale pneumatiky už nebyly v dobrém stavu,“ vysvětluje Nizozemec. „Neměl jsem přilnavost, proto jsem netrefil apex. Nakonec, jet více zeširoka byla bezpečnější volba.

Šéf týmu Red Bull samozřejmě ocenil správné rozhodnutí komisařů nezasáhnout do souboje udělením trestu.

Dva jezdci bojovali a Lewis si zvolil vnější stranu, zatímco Max byl na vnitřní straně dlouhý na brzdách a prostě ho to vyneslo ven z trati. Nebylo by fér trestat jezdce za takové chyby.

Pérez chvíli brzdil Hamiltona, později ho obral o nejrychlejší kolo, ale sám se na stupně vítězů nedostal. Foto: Red Bull

Sergio Pérez, stejně jako Valtteri Bottas, sledoval souboj o vítězství pouze z velmi uctivé vzdálenosti. Finskému soupeři pomohl virtuální safety car, takže nakonec ani nebojoval o místo na stupních vítězů.

Měli jsme smůlu. Virtuální safety car takto rozdal karty a už s tím nešlo nic udělat,“ řekl Mexičan, který v závěru závodu alespoň obral Hamiltona o bod za nejrychlejší kolo.

Zdroj: RaceFans, Sky, úvodní foto: Red Bull