Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosbergův triumf v číslech

Rosbergův triumf v číslech

Kdo si počká, ten se dočká.

Nico Rosberg se včera stal 33. jezdcem, který v F1 získal na titul mistra světa. Oficiální web F1 už měl připravených pár statistických zajímavostí.

Nico Rosberg je pouze třetím německým mistrem světa. Michael Schumacher získal Německu první titul v roce 1994, Sebastian Vettel se pustil po jeho stopách v roce 2010. Tohle trio vyhrálo 12 z uplynulých 23 sezón. Více titulů má pouze Velká Británie (16), ale ta je sbírá už od roku 1958. Tři mistry světa už vychovali i Brazílie ((Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet, Ayrton Senna) a Finsko (Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen).

Keke a Nico Rosbergovi jsou druhou otcovsko-synovskou mistrovskou dvojicí v F1. První byli Graham a Damon Hillovci. Keke Rosberg je prvním mistrem F1, který se dožil mistrovského titulu svého potomka. Zajímavostí je, že Kekeho titul oslavovali ve Finsku, ale Nico vyrůstající v Monaku se rozhodl závodit pod německou vlajkou své matky. Keke i Nico získali titul ve voze s číslem 6.

31letý Nico Rosberg potvrdil starou pravdu, že trpělivost růže přináší. Na svůj titul čekal 11 sezón. Pouze Nigel Mansell musel čekat déle, dočkal se až ve své 12. sezoně v F1. Díky vyššímu počtu závodů za sezónu ale Rosberg Mansella předčil v počtu startů do velké ceny předtím, než získal titul. Mistrovský titul oslavil po svém 206. startu.

Rosberg a Hamilton dominovali celé sezóně. Navzdory poruchám a pomalým startům strávili 957 z 1268 kol v nejlepší trojce a Rosberg strávil za celou sezónu pouze 13 kol mimo první desítku. I v této disciplíně drží rekord Michael Schumacher, v roce 2000 nestrávil ani jedno kolo mimo prvních osmi míst.

Rosberg letos vyhrál 9 závodů, což není málo, ale Hamilton má po Abú Zabí na kontě 10 vítězství. Mercedes je po McLarenu, Ferrari a Red Bullu pouze čtvrtým týmem historie F1, který měl mistra světa tři roky po sobě. Rosberg je již třetím jezdcem, který svůj mistrovský titul získal v barvách Mercedesu. Stříbrné šípy ještě před Lewisem Hamiltonem dvakrát slavily s legendárním Juanem Manuelem Fangiem.

Za Fangiovy éry se ještě nesoutěžilo o Pohár konstruktérů, takže Mercedes má nyní tři, což je o jeden více než získaly Renault, Cooper a Brabham a o jeden méně, než má Red Bull. Nejúspěšnějším týmem je, a určitě ještě dlouho zůstane, Ferrari se 16 poháry.

Má Hamilton důvod obávat se stále silnějšího Rosberga? Jeho týmový kolega se v roce 2011 vůbec nedostal na stupně vítězů, v roce 2012 vyhrál jednou, v roce 2013 dvakrát, v roce 2014 pětkrát, v roce 2015 vybojoval 6 vítězství a letos 9. Samozřejmě mu k tomu výrazně pomohl vzestup Mercedesu, za který závodí od roku 2010. Rosberg je v F1 od roku 2006 a za 11 sezón byl členem pouze dvou týmů. Do F1 ho přivedl Williams.