Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Christian Horner: Wolff byl naivní

Christian Horner: Wolff byl naivní

Hamiltonova neposlušnost může mít následky.

Podle Christiana Hornera byl Toto Wolff "naivní", když si myslel, že Lewis Hamilton bude v posledním závodě sezóny skákat tak, jak on bude pískat. Hornera vůbec nepřekvapilo, že Hamilton upřednostnil boj o titul a udělal vše pro to, aby soupeřům pomohl dostat se před svého rivala v boji o titul.

"Už víme, že Toto má velmi rád, když může řídit většinu padoku, včetně jezdců ostatních týmů!" řekl šéf Red Bullu narážejíc na Wolffův telefonát otci Maxe Verstappena. "Ale nic jiného se ani nedalo čekat, vždyť bojovali o vítězství v šampionátu. Šampionátu jezdců. Pouze dva závodníci ve stejných vozech.

Lewisovi nemohlo stačit pouze vyhrát závod. Jel velmi takticky a přitom neudělal žádnou špinavost, ničím se neprovinil vůči pravidlům. Nebylo by spravedlivé kritizovat ho za tento styl jízdy. Už před víkendem bylo jasné, že taková jízda bude jediným způsobem, jak může zabojovat o výsledek, který potřeboval k zisku titulu. Opravdu by bylo nespravedlivé, kdyby za to byl kritizován.

Byli v situaci, že mohli bojovat. Rozhodovalo se už jen mezi nimi dvěma. Nicovi gratuluji, měl úžasnou sezónu a bude důstojným šampiónem, ale bylo naivní myslet si, že Hamilton udělá něco jiného, ​​když v sázce bylo tak moc."

Rosberg po závodě řekl, že to od Hamiltona nečekal.

"Ne, nebyl jsem na to připravený," řekl nový úřadující šampion. "Možná jsem byl trochu naivní, ale nečekal jsem to. Ale není důvod o tom mluvit. Není těžké pochopit rozhodnutí týmu, protože během celého roku jsme měli určitá pravidla a neměli se měnit jen proto, že toto je poslední závod. Ale zároveň není těžké pochopit Lewisův pohled na věc, protože bojoval o titul."

Wolff po závodě tvrdil, že ho Hamilton nepřekvapil, ale zároveň obhajoval příkazy, jejichž uposlechnutí by ukončilo boj o titul.

"Už tři roky je naším nejvyšším cílem jedna věc. První nebo poslední závod, nejdůležitější je, aby vyhrál náš vůz," řekl Wolff. "Můžete zpochybňovat správnost tohoto pravidla, ale faktem je, že naše boxová zídka se ho držela a dvakrát ho požádala o zvýšení rychlosti. Nebyl tam žádný jiný důvod."

Wolff zároveň vysvětlil, proč se Hamiltonovi po neuposlechnutí výzvy od svého inženýra ozval ve sluchátkách Paddy Lowe, technický ředitel. Byl to předem dohodnutý signál, že situace je vážná a tým na své žádosti trvá.

"Ano, instrukce od Paddyho je podle naší dohody nejvyšší bod. Je to součást dohody, která platí už dlouho, platila po celou sezónu, již od Melbourne. Samozřejmě jsem rozpolcený. Jedna polovina myslí na 1,500 lidí v týmu a 300,000 v Daimleru, který si ctí určité hodnoty. Když tyto hodnoty a strukturu veřejně podkopáváte, stavíte sami sebe nad tým. Je to jednoduché a žádný tým ani společnost nemohou fungovat v anarchii. Druhá polovina je na Lewisově straně, protože chápe, že je to jezdecký titul."

Hamiltonova neposlušnost může mít následky.

"Myslím, že se nad tím musíme zamyslet a zvážit, co to pro nás znamená. Je možné všechno včetně toho, že jim dáme ještě více svobody, nebo na nich budeme tvrdší, pokud si řekneme, že nebyly respektovány naše hodnoty."