Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari ukončilo šestnáctiletý půst

Ferrari ukončilo šestnáctiletý půst

Zajímavosti z Velké ceny Monaka.

Oficiální web F1 si po VC Monaka opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Ferrari je nejúspěšnějším týmem historických tabulek F1. Každým letošním vítězstvím se více vzdaluje McLarenu, ale v Monaku je i po včerejšku nejúspěšnější nejstarší britský tým. Jezdcům Ferrari se v úzkých ulicích Monte Carla nedařilo ani v letech dominance a Michael Schumacher tam naposledy vyhrál v roce 2001. Sebastian Vettel včera ukončil šestnáct let trvající půst nejslavnějšího týmu v nejslavnější velké ceně.

Pro Vettela to bylo druhé monacké vítězství v kariéře a celkově pětačtyřicáté. Němcům se ale v Monaku poměrně daří. Z posledních 24 závodů vyhráli deset. Ke dvěma Vettelovým vítězstvím je třeba připočítat tři dosažená Nikem Rosbergem a pět patřících Schumacherovi.

Za zmínku stojí, že Ferrari dosáhlo při třech ze tří posledních monackých vítězství double. A když už zmiňujeme double, Ferrari se dočkalo prvního po 130 závodech. Před Vettelem a Kimim Räikkönenem stáli na dvou nejvyšších stupních stupňů vítězů Fernando Alonso a Felipe Massa, a bylo to po Velké ceně Německa 2010.

Räikkönen v Monaku vybojoval svoje první pole position po 128 závodech. Kdyby vyhrál, bylo by to jeho první vítězství po 82 závodech. Druhé místo je jeho nejlepším výsledkem od loňské VC Španělska, kde byl v cíli také druhý. V Monaku nebyl na pódiu od roku 2009. Po prvním kole byl finský jezdec první, co se mu povedlo poprvé od VC Francie 2008. Více než deset kol vedl poprvé od VC Austrálie 2013, kde získal i své zatím poslední vítězství.

Pro Daniela Ricciarda to byly třetí monacké stupně vítězů za poslední čtyři roky. Max Verstappen v Monaku poprvé dojel až do cíle. Loni i předloni havaroval.

Čtvrté místo Valtteriho Bottase je jeho nejlepším umístěním v Monaku. Totéž platí o šestém místě Carlose Sainze, který ale v Monte Carlu bodoval již třetí rok po sobě, tedy v každé VC Monaka, které se zúčastnil. Lewisi Hamiltonovi se ještě ani jednou nestalo, že by závod v Monaku nedokončil, ačkoli šesté místo v cíli je jeho nejhorší umístění od loňské Velké ceny Číny.

 V Monaku se přerušila šňůra pódiových umístění Mercedesu. Ta se táhla od loňské VC Španělska, v níž Hamilton a Rosberg kolidovali hned po startu a závod nedokončili. Plných 21 pódiových umístění v řadě stačí na to, aby to byla čtvrtá nejdelší šňůra v historii F1. Od začátku roku 2014 chyběl jezdec Mercedesu na stupních vítězů pouze po VC Maďarska 2015, VC Singapuru 2015, VC Španělska 2016 a VC Monaka 2017. Alespoň jeden ze stříbrných vozů dovezl svého jezdce na pódiové umístění v pěti monackých závodech v řadě.

Skvělá série skončila i pro tým Force India. Sedmnáct závodů v řadě měl alespoň jednoho jezdce na bodech, ale v Monaku obsadil pouze 12. a 13. místo. Sergiu Pérezovi skončila řada patnácti bodovaných umístění v řadě. Haas měl poprvé ve své krátké historii oba vozy na bodovaných místech. McLaren v Monaku nebodoval poprvé od roku 2009 a potřetí v této sezóně závod nedokončil ani jeden z jeho vozů.