Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettelovi se konečně vydařil závod

Vettelovi se konečně vydařil závod

Ze souboje nervů s Gaslym vyšel vítězně.

Po čtyřech závodech za Aston Martin bez jediného bodu už Sebastian Vettel opravdu potřeboval dobrý výsledek, a ten se v Monaku dostavil. Páté místo ho instantně katapultovalo na jedenácté místo šampionátu jezdců, před týmového kolegu Lance Strolla a společnými silami teď drží Aston Martin před Alpine i AlphaTauri.

"Byl to dobrý den, dva vozy na bodech," shrnul v krátkosti Vettel. "Dlouho jsme na to čekali. Pro nás všechny to byl velmi důležitý den. Skvělý pocit zadostiučinění pro všechny na okruhu i všechny v továrně. Monako má velký potenciál vyprodukovat nestandardní výsledky a tentokrát to bylo v náš prospěch.

Ale je před námi ještě dlouhá sezona. Možná to bylo pouze otázkou času, ale jsem za to páté místo moc rád. Body jsme potřebovali a doufáme, že podobně dobrý víkend budeme mít i v Baku. To je také městský okruh, ačkoli zcela jiného charakteru s dlouhými rovinkami. Uvidíme."

Jak to již v Monaku bývá, důležitá byla kvalifikace, první kolo a zastávky v boxech. Aston Martinu vyšla Vettelova zastávka velmi dobře. Sice ztratil pozici vůči Sergiu Pérezovi, ale dostal se před Lewise Hamiltona i Pierra Gaslyho. Jeho výjezd z boxové uličky rovnou vedle Francouzova alphatauri patřil k vzácným dramatickým momentům závodu. Paradoxně ho televizní diváci neměli možnost vidět, jelikož se režisérovi podařil moc nešťastný přestřih a přerušit musel i opakované záběry z palubní kamery Lewise Hamiltona.

"Do kopce to není skutečně rovná rovinka a pokud je vůz široký dva metry, tak mi tam nechal dva metry a dva centimetry," ozřejmil po závodě Gasly. "Pouze jsem doufal, že mi tam nechá dostatek místa. Bylo to těsné, tvrdé závodění a neskončilo to havárií, takže vlastně úspěch. Pokud bych byl trošku více agresivní, nejspíš bychom se našli někde v přístavu!"

Doplníme, že souboj nebyl vůbec dlouhý. Přestože byl Gasly na levé straně a "rovinka" je mírně zahnutá doleva, v mírné zatáčce na pravou ruku na vrcholu kopce nebyl zcela na Vettelově úrovni a raději se stáhl ještě před levotočivou zatáčkou Massenet.

Vettel je zpátky ve hře, nebo bylo Monako pouze výjimkou z pravidla? Foto: Aston Martin

Zdroj: RaceFans, f1i, úvodní foto: Aston Martin