Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hülkenberg nahradil Vettela!

Hülkenberg nahradil Vettela!

Pětinásobný šampion má covid

Pouhých 24 hodin před prvním vypuštěním nových vozů F1 do prvního tréninku před Velkou cenou Bahrajnu 2022 se svět dozvěděl, že Sebastian Vettel onemocněl na covid a závodního víkendu se tedy nezúčastní. Stáj Aston Martin nezaváhala a okamžitě povolala do služby jeho krajana, Nika Hülkenberga. Pro 34letého německého závodníka, který své pevné místo ve F1 ztratil na konci roku 2019, to bude již čtvrtý záskok od vypuknutí pandemie.

V roce 2020 v týmu ze Silverstone dvakrát nahradil Sergia Péreze (ale do VC Spojeného království se jeho vozu nakonec nepovedlo odstartovat) a jednou za Lance Strolla. Tým od té doby změnil jméno na Aston Martin, ale Hülkenberg hlavně poprvé sedne do vozu využívajícího přísavní efekt a tréninky bude muset využít k přizpůsobení jezdeckého stylu vozu, který je i podstatně těžší a má větší kola než předchozí generace vozů, na kterou byl zvyklý.

Ostatní závodníci už ve svých vozech odjeli desítky hodin, pouze s výjimkou Kevina Magnussena, který se stihl zúčastnit pouhých dvou testovacích dnů. Málo má najeto i Daniel Ricciardo, který kvůli koronaviru vynechal tři testovací dny v Bahrajnu. F1 zrušila velkou část svých opatření, která jí v letech 2020 a 2021 pomáhala držet šíření viru pod kontrolou. Vettel se například zúčastnil společného focení na podporu Ukrajiny, závodníci přitom neměli překryté horní dýchací cesty a obavy nyní jistě má hlavně jeho týmový kolega, Lance Stroll. Druhý závod sezony se jede už za týden v Saúdské Arábii.

Hulkenberg se nečekaně dostal na start sezony. Foto: Aston Martin

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin