Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Fernando Alonso mohl závodit za Brawn GP

Fernando Alonso mohl závodit za Brawn GP

Na povrch vyplulo další chybné rozhodnutí.

Nick Fry, bývalý generální ředitel týmu Honda Racing a následně spolumajitel týmu Brawn GP, ​​ve Španělsku prozradil, že Fernando Alonso mohl s tímto týmem získat titul mistra světa. Stačilo podepsat nabízenou smlouvu.

Fernando Alonso a jeho nesprávná rozhodnutí jsou již příslovečná, ale alespoň ve zkratce zopakujme, že po sezoně 2007 odešel z McLarenu rok předtím, než v něm málo zkušený Lewis Hamilton získal titul. Vrátil se do Renaultu, který už měl nejlepší léta za sebou, nepřijal nabídku Red Bullu, před kterým byly roky dominance, šel do Ferrari, které pak opustil dříve, než se dostavily výsledky restrukturalizace týmu, a vrátil se do McLarenu, kde se již třetí rok trápí s motory Honda. Možná hlavně kvůli tomu jeden z nejuznávanějších jezdců současnosti získal své tituly ještě jako mladík, před více než deseti lety. Na seznam chyb a nevyužitých příležitostí můžeme směle připsat odmítnutí Hondy.

Fry řekl, že zprávy o jednáních mezi Fernandem Alonsem a Hondou, v roce 2008 nepotvrzené, byly pravdivé. Honda se snažila Alonsa získat, aby pod vedením Rosse Brawna závodil po boku Jensona Buttona. Bylo to v létě, několik měsíců před jejím náhlým odchodem z F1, po kterém získal většinu týmu Brawn a s vozem Hondy, motory Mercedesu, Buttonem a Rubensem Barrichellem slavil zisk Poháru konstruktérů i mistrovského titulu. Alonso zůstal u Renaultu, jedenkrát vystoupil na stupně vítězů a v šampionátu obsadil deváté místo.

"Fernando Alonso měl v roce 2009 závodit za tým Nicka Frya a Rosse Brawna. Kdyby souhlasil, měl by dnes (alespoň) čtyři tituly," řekl Fry, vzpomínající na svou kariéru v F1. "Kdyby dělal lepší rozhodnutí, dokázal by mnohem více."

Další tituly mohly přijít, kdyby s týmem z Brackley vydržel i po roce 2009, protože ten pod jménem Mercedes dominoval sezonám 2014 až 2016.