Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Justin Timberlake odsunul kvalifikaci na VC USA

Justin Timberlake odsunul kvalifikaci na VC USA

Televizní přijímače zapneme až v noci.

Kvalifikace na Okruhu Amerik v texaském Austinu nezačne ve 14:00 místního času, jak bylo plánováno. Bude odložena o dvě hodiny, ačkoli se to týmům F1 moc nezamlouvá.

Páteční trénink se přitom bude konat podle tradičního harmonogramu, jezdci se budou připravovat od 11:00 do 12:00. Tradiční dvouhodinová přestávka mezi posledním tréninkem a kvalifikací ale byla prodloužena na čtyři hodiny, díky čemuž je konec kvalifikace blíže k večernímu koncertu Justina Timberlaka, který je součástí víkendové show pro americké fanoušky F1. Organizátoři závodu se obávali, že spousta lidí dorazí až večer, pouze na koncert. Takto bude větší šance, že si koupí i lístky na kvalifikaci. FIA byla o změnu požádána novými majiteli F1, společností Liberty Media, kteří okruhům přislíbili pomoc při zvyšování návštěvnosti velkých cen.

Týmy nejsou změnou nadšeny z několika důvodů. Sobotní večer je pro mechaniky vzácnou příležitostí trochu si odpočinout, protože vozy jsou po kvalifikaci v tzv. parc fermé a už se na nich nesmí pracovat. Většina týmů se také obává, že skupinka velkých stájí čas navíc využije k větším úpravám svých vozů před kvalifikací, co během dvou hodin není možné. Z výjimky se navíc může stát precedens, protože VC USA není zdaleka jediná, kterou doprovází obří večerní koncert. Spokojená nebude ani část evropských diváků, protože F1 se jim nabourá do plánů na sobotní večer. Podle nového harmonogramu začne kvalifikace na VC USA ve 22:00 středoevropského času.