Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Belgie vyprodána

Velká cena Belgie vyprodána

Faktor Verstappen plní tribuny.

Pamatujete si sezony 2003 a 2006, kdy se Velká cena Belgie vůbec nejela? Oficiální důvody dočasného vyškrtnutí z kalendáře byly jiné než ryze finanční, ale nedá se říci, že by tribuny praskaly ve švech. Vyprodáno bylo naposledy v roce 2001, když se ze závodníka Michaela Schumachera stávala legenda spojená s Ferrari. Obrat přišel až loni, když do Belgie vtrhla masa fanoušků mladé hvězdy závodící za tým Red Bull - Maxe Verstappena. A letos jsou lístky opět vyprodané. Na celý víkend velké ceny, což je více než čtvrt milionu návštěv během tří dnů. A to se závod pojede až za měsíc.

K úspěchu přispělo několik faktorů. Letos se opět nepojede VC Německa, takže o lístky jistě měli zájem Němci žijící v blízkosti belgických hranic. A Belgie už má vlastního jezdce (byť také Verstappen vyrůstal v Belgii) Stoffela Vandoorna. Jenže Vandoorne se trápí v McLarenu a promotér závodu si je jistý, že za zisk je vděčný hlavně faktoru Verstappen.

"Je to tak, všechna místa na tribunách jsou již vyprodána. Ne pouze na neděli, ale na celý víkend," řekl André Maes Motorsportu. "Na žádost úřadů a z bezpečnostních důvodů jsme nuceni omezit počet prodaných lístků. A tohoto množství jsme již prakticky dosáhli. Během tří dnů dorazí více než 260 tisíc diváků. Efekt Max Verstappen nadále účinkuje. To je pro nás mnohem důležitější než absence Velké ceny Německa."

Ve Spa přibylo několik atrakcí pro fanoušky a při příležitosti 50. závodu F1 na tomto okruhu se divákům předvede i Benetton B192. Ten, ve kterém Michael Schumacher vybojoval první ze svých šesti belgických vítězství. I loňský závod sice byl ztrátový, ale to není důvod k obavám. Finanční ztráta VC Belgie 2016 byla 8,62 milionu eur, ale pokryla ji vláda regionu Valonsko, neboť přínos akce místní ekonomice přesáhl 27 milionů eur. Promotér prý již vyjednává o nové smlouvě s F1, současná vyprší příští rok.