Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Toro Rosso a Honda podepsaly tříletý kontrakt

Toro Rosso a Honda podepsaly tříletý kontrakt

Oficiálně se stále nic neděje, ale rošáda je již dokončena

Včera jsme vás informovali o rozvázání smluv mezi McLarenem a Hondou a mezi Toro Rosso a Renaultem a o nové tříleté smlouvě McLarenu s Renaultem. Dnes byla, údajně, rošáda dokončena podpisem smlouvy mezi Toro Rosso a Hondou. Oficiálních oznámení se pravděpodobně dočkáme zítra.

Toro Rosso mělo být původně pouze obyčejným zákazníkem doplňujícím partnerství McLaren-Honda a s touto verzí by tým a jeho majitel Red Bull pravděpodobně nesouhlasily. Jenže noví majitelé McLarenu se rozhodli, že pro tým bude lepší přimět Hondu rozvázat smlouvy podepsané Ronem Dennisem a na špičku se vrátit jako zákazník Renaultu. Výměna znamená, že tým Toro Rosso za tři roky vystřídá pohonné jednotky tří různých výrobců. Stejného dodavatele ve dvou po sobě následujících sezonách mělo naposledy v letech 2014 a 2015, kdy se trápilo s Renaultem. Loni závodilo s koncepčně rok starým motorem Ferrari a letos se vrátilo k Renaultu.

Tříletý kontrakt s japonskou automobilkou by týmu mohl dát potřebnou stabilitu, ale ten zároveň riskuje, že motory Honda zůstanou s odstupem nejhorší v F1 a stáhnou ho na dno výsledkových tabulek. Podle některých zahraničních médií ale Toro Rosso nebude jediným týmem, který se od Renaultu přesune k Hondě. Může to být pouze fáma, ale Renaultu prý McLaren jako zákazník dokonale stačí a Red Bull Racingu by se chtěl pomalu, ale jistě zbavit. Toro Rosso by tak vlastně bylo pouze předskokanem, který dá Hondě rok na vývoj pohonné jednotky pro sezonu 2019 a Red Bull Racing. Partnerství velkého týmu a automobilky se zdá být logickým vyústěním navázání vztahů prostřednictvím Toro Rosso.

Jiné zprávy tvrdí, že Red Bull svůj tým kompletně prodá automobilce Porsche, jež se prý pouští do vývoje motoru pro sezonu 2021, a výrobce energetických nápojů zůstane sponzorem týmu. A Toro Rosso? Možná by se ho mohla ujmout Honda... To jsou už ale pouze spekulace a mnohé postoje a kalkulace se mohou změnit na základě výsledků příští sezony.