Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Gasly přesvědčil šéfy, ať mu dají nový motor

Gasly přesvědčil šéfy, ať mu dají nový motor

Myslel na svou první domácí velkou cenu

Jak víme, Honda v Kanadě umístila do vozů Toro Rosso své nové pohonné jednotky. Ohlasy z týmu byly vesměs kladné, dokud ve voze Pierra Gaslyho nedošlo k poklesu výkonu v trénincích a preventivní výměně před kvalifikací. Mladík měl odstartovat ze 16. místa se starým motorem, ale v neděli jsme se dozvěděli, že francouzský jezdec dostal další novou pohonnou jednotku a závod začne na chvostu pelotonu. Co, přesněji kdo způsobil změnu plánu?

"Šel jsem za každým," pochlubil se Gasly. "Tlačil jsem na Franze (Tosta, šéfa týmu), na Jonathana (Eddollse, hlavního závodního inženýra), na Tanabe-sana (technického ředitele Hondy), tlačil jsem na všechny. Řekl jsem jim, že chci do svého vozu nový motor. Bez něj by to byl strašně těžký závod a bylo lepší přijmout trest za výměnu. Získali jsme tak větší šanci na body a lepší vyhlídky pro Francii, díky tomu, že nebudeme muset startovat daleko vzadu."

Gasly nakonec v Montrealu dojel na 11. místě. Nezahodil přijetím penalizace šanci bodovat?

"Ne. Myslím, že vzhledem k vývoji závodu bychom skončili za Pérezem, takže na čtrnáctém místě. Bylo to správné rozhodnutí, protože se starým motorem bych se ze šestnáctého místa neměl jak posunout vpřed. Bylo to správné rozhodnutí, i když jsme startovali daleko vzadu," je přesvědčen.

Takže Gasly bude mít příští týden na okruhu Paul Ricard novou pohonnou jednotku a, pokud se nic nepokazí, nedostane penalizaci. Může tedy směle pomýšlet na bodované pozice.

"Nová pohonná jednotka je rozhodně dobrá. Naše šasi nebylo v Kanadě tak konkurenceschopné jako v Monaku, ani jako v Barceloně. Našemu vozu ta trať moc nesedla. Ale pokud ještě trochu zlepšíme vůz, tak s touto pohonnou jednotkou máme šanci konzistentně jezdit v blízkosti bodované desítky, nebo v ní," doufá.