Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda zvýšila výkon motoru

Honda zvýšila výkon motoru

Jezdci Toro Rosso se mají na co těšit

Zatímco Mercedesu se pro VC Kanadu nepodařilo zvýšit výkon motoru, Hondě ano. Její technický ředitel Tojoharu Tanabe vysvětlil, jakým výzvám budou pohonné jednotky čelit na dlouhých rovinkách zakončených úzkými pomalými zatáčkami, které jsou pro Okruh Gillese Villeneuvea tak typické.

"Pro tento závod jsme připravili vylepšenou jednotku a bude v obou vozech (týmu Toro Rosso)," oficiálně oznámil Tanabe. "Vylepšení se týká hlavně spalovacího motoru, přičemž jsme se soustředili na zvýšení výkonu. Montrealský okruh je známý svými dlouhými rovinkami, více než 60 % kola se jede na plný plyn. Jsou tam pomalé zatáčky za dlouhými rovinkami, takže bude důležité mít dobré jízdní vlastnosti a rychlou odezvu turba.

Kvůli tomuto všemu je zde pohonná jednotka jedním z klíčových element. Což je také důvod, proč výrobci motorů často právě tam nasazují vylepšené verze. Okruh prověří hybridní systémy a důležitá bude i spotřeba paliva. V Kanadě se na trať často dostane i safety car, takže musíme být připraveni zareagovat a učinit správná strategická rozhodnutí, abychom získali dobrý výsledek."

Povzbudivá jsou i slova Pierra Gaslyho, jenž mluvil o tom, jak oddaná je Honda F1 přesto, že už léta dohání tři silné konkurenční výrobce: "Prezident Hondy po Bahrajnu plakal a Japonci moc často nebrečí! Viceprezident byl v Monaku. Teď jsou šťastní, o tom nepochybuji. Stále máme malý výkonnostní deficit, takže se tým snažím motivovat, aby ostatní dohnal co nejrychleji."